Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Κατά των «βαρόνων» ο Ανδρουλάκης, για αυτονομία μίλησε η Διαμαντοπούλου

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Κατά των «βαρόνων» ο Ανδρουλάκης, για αυτονομία μίλησε η Διαμαντοπούλου
Τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονται έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στη Χαριλάου Τρικούπη, περιμένοντας τα αποτελέσματα, καθώς είναι σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με το «βλέμμα» στις ευρύτερες εξελίξεις της κεντροαριστεράς (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ).

Με 2,5 εβδομάδες να έχουν απομείνει για τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζονται οι δηλώσεις των διεκδικητών για την προεδρία του κόμματος, με το «βλέμμα» στις ευρύτερες εξελίξεις της κεντροαριστεράς (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ).

Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε στην τηλεόραση του Action 24 και υποστήριξε πως στόχος του είναι να γίνει το ΠΑΣΟΚ και πάλι κυβέρνηση.

Ο ίδιος απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται ότι απέτυχε να δώσει δυναμική στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «αυτές οι συμπεριφορές πλήγωσαν τη δημοκρατική παράταξη και την οδήγησαν στα όρια της πολιτικής της επιβίωσης. Έδωσα μεγάλο αγώνα και εγώ και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά να ενώσουμε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα να είναι 2ο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αυτό που παρέλαβα είναι τελείως διαφορετικό, με το σημερινό τοπίο υπέρ μας και όχι κατά μας. Είμαι ο μόνος που έχει κατατροπώσει το σύστημα Μαξίμου δύο φορές δημοσίως και θεσμικά», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ανέφερε ότι είναι ανοιχτός σε επιστροφή στελεχών που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ ωστόσο κατέστησε σαφές ότι στη δημοκρατική παράταξη δεν θα συμμετέχουν όσοι την πλήγωσαν και όσοι έπαιρναν αποφάσεις με κριτήριο την καρέκλα.

«Δεν θα πάρουν υπουργικούς θώκους κάποιοι παλιοί βαρόνοι του ΠΑΣΟΚ Αν εκλεγώ θα πάμε σε περιφερικά συνέδρια και μετά θα πάμε σε ανοιχτό πολιτικό συνέδριο και θα καλέσουμε όλες τις κοινωνικές -το υπογραμμίζω- δυνάμεις προοδευτικές δυνάμεις για μία βαθιά προγραμματική συμφωνία. Δεν θα συμμετέχουν αυτοί που πλήγωσαν τη δημοκρατική παράταξη την έφεραν στα όρια της πολιτικής της επιβίωσης και είναι οι χρυσοί χορηγοί του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δούκας

Ο τωρινός δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Χάρης Δούκας, κυκλοφόρησε ένα σποτ για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας με πέντε προτάσεις, ως μέρος του πολιτικού προγράμματός του «για μια Ελλάδα για όλες και όλους».

Ο κ. Δούκας παραθέτει τις πέντε δεσμεύσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

  • Μετωπική αντιπαράθεση με κάθε ολιγοπωλιακή συμπεριφορά στην αγορά.
  • Η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ενισχυθεί και να ελέγχει αποτελεσματικά την διαμόρφωση των τιμών στις αγορές τροφίμων και πετρελαιοειδών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
  • Εφαρμογή μειωμένου Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής.
  • Σε περιόδους ενεργειακής κρίσης, επιβολή πλαφόν στην λιανική αγορά της ενέργειας.
  • Κίνητρα σε υγιείς συνεταιρισμούς, που δημιουργούν και δίκτυα μεταφοράς και εμπορίας προϊόντων.

Διαμαντοπούλου

Από την πλευρά της και μιλώντας σε περιοδεία στη Θεσσαλία, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέλυσε τη σοσιαλδημοκρατική της πρόταση. «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που ανήκει στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Ιστορικά έχει ενσωματώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς και τις δυνάμεις του Κέντρου.

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πάντοτε από μόνο του η μεγάλη Κεντροαριστερά στη χώρα. Αυτό θα κάνουμε και σήμερα» ανέφερε και «έκλεισε την πόρτα» του Κινήματος στα σενάρια πολιτικών συνεργασιών: «Όχι στις συνιστώσες, όχι στις συμπράξεις. Ένα ΠΑΣΟΚ αυτόνομο και δυνατό που θα πάει μόνο του στις εκλογές. Αυτό που θέλουμε όλοι….Ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, μπορούμε μόνοι μας να πετύχουμε τον στόχο να είμαστε πρώτο κόμμα στις εκλογές. Και μπορούμε να είμαστε».

Υπογράμμισε το προφίλ του νέου ηγέτη του επαναλαμβάνοντας ότι «δεν ψηφίζουμε απλά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Θα ψηφίσουμε για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Και αυτός μπορεί να είναι σοσιαλδημοκράτης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)