Εκλογές: Το debate, οι στρατηγικές Μητσοτάκη – Τσίπρα και τα διλήμματα της κάλπης
- 05/05/2023, 09:41
- SHARE
Οι συνεργασίες και τα διλήμματα της κάλπης εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
Ο πρωθυπουργός ποντάρει στη δική του αξιοπιστία του έναντι του κ. Τσίπρα, στη σύγκριση τετραετιών ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, στην προβολή του προγράμματος της ΝΔ και τις υλοποιήσιμες προτάσεις του και η αποδόμηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σημείο προς σημείο, με την επισήμανση ότι «οδηγεί σε νέο μνημόνιο, καθώς το κόστος του υπερβαίνει τα 80 δισ. ευρώ».
Μιλώντας στο Star ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έβλεπα την ομιλία του κ. Τσίπρα το ’14, το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ίδιες λεξεις, ίδια εκφορά του λόγου. Δεν έμαθαν τίποτα και δεν ξέχασαν τίποτα. Μου έκανε εντύπωση. Τίποτα δεν άλλαξε. Εμείς μετά από΄4 χρόνια μάθαμε από τα λάθη μας. Αυτό δεν ισχύει για την άλλη πλευρά. Ο κ. Τσίπρας κρίνεται για την αξιοπιστία του».
«Το σύνταγμα ορίζει ότι το πρώτο κόμμα παίρνει την πρώτη εντολή. Το πώς θα την αξιοποιήσω θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Η επόμενη ημέρα της απλής αναλογικής είναι πολύ δύσκολο να δώσει κυβέρνηση. Εμείς δεν ήμαστε ποτέ θιασώτες της απλής αναλογικής», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για το ενδεχόμενο μετά τις πρώτες εκλογές να σχηματίζεται κυβέρνηση και ο κ. Ανδρουλάκης αποδεχθεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει. «Ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει να έχει προσωπική εμμονή μαζί μου. Επιτίθεται συνέχεια με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Λέει ότι το πρόβλημα είμαι εγώ και όχι η ΝΔ. Δεν με έχει συναντήσει ποτέ. Εγώ ήθελα να τον συναντήσω. Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Δεν χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα ασταθή κυβερνητικό σχηματισμό, χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση, μονοκομματική, όχι μονοχρωματική», συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι από τη στιγμή που θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία θα αξιοποιήσει τους καλύτερους, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο που να μη στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους με τη ΝΔ βουλευτές». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει εικόνα σύγχυσης. «Ο ένας λέει όχι στον άλλο, ο άλλος βάζει προϋποθέσεις, ο κ. Βαρουφάκης έχει το πρόγραμμα Δήμητρα. Αυτό είναι αχταρμάς και θα φανεί πολύ σύντομα», πρόσθεσε.
Για το θέμα Κασιδιάρη ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Κάναμε ότι μας επέτρεπε το σύνταγμα για να αποτρέψουμε τους μαχαιροβγάλτες να κατέβουν στις εκλογές. Και το πετύχαμε. Και το κάναμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Η διάταξη ηταν επαρκής. Η επιχειρηματολογία μας ήταν απόλυτα στέρεη και η νομολογία που έχει χτιστεί κάνει πολύ συγκεκριμένη παρέμβαση. Κάποιοι δεν μπορούν να κρύβουν τη στεναχώρια τους για το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης δεν θα κατέβει στις εκλογές».
Τσίπρας: Το βράδυ των εκλογών το 1ο με το 3ο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση
«Το βράδυ των εκλογών, κατά πάσα πιθανότητα, το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Για το θέμα των συνεργασιών σημείωσε: «Εμείς παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα 11 σημείων και το απευθύνουμε σε όλους, αλλά δεν θα κάνουμε συζήτηση πάνω σε ανοησίες», αναφερόμενος στο σχέδιο «Δήμητρα» του κ. Βαρουφάκη.
Για την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη για τρίτο πρόσωπο στην πρωθυπουργία απάντησε: «Αν θέλει να συζητήσουμε για πρόσωπα ας πει ποιον προτείνει, ο άγνωστος Χ θα είναι πρωθυπουργός; Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί να σταθεί». Πρόσθεσε, ότι «μία κυβέρνηση συνεργασίας θα έχει πρωθυπουργό ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή εμένα».
Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το κόστος που θα έχει απάντησε: «Η κοστολόγηση του προγράμματος από τη ΝΔ έχει αυξομειώσεις το έχει κοστολογήσει από 25 δις μέχρι 85 δις. Το πρόγραμμά μας είναι γύρω στα 5,5 δις σε ετήσια βάση». Ακολούθως επιτέθηκε στον πρωθυπουργό: «Το 2022 μπήκαν 4,5 δις περισσότερα στα ταμεία επειδή ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κρατήσει σταθερά υψηλά το ΦΠΑ. Αυτά τα δίνει ο κ. Μητσοτάκης σε επιδοτήσεις των εταιρειών ενώ η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια. Έχουμε την υψηλότερη τιμή ενέργειας στην Ευρώπη. Τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ήταν 3,6 δις, τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων 2,5 δις ευρώ και οι 15 μεγαλύτερες επιχειρήσεις είχαν ρεκόρ κερδών 20ετίας».
Απαντώντας στις αναφορές του πρωθυπουργού είπε: «Εμείς με ένα νόμο θα καταργήσουμε το νόμο να κάνει ότι θέλει ο πρωθυπουργός. Να παίρνει το κυβερνητικό αεροπλάνο για να κάνει προεκλογική εκστρατεία». Σε ερώτηση για το αν είχε κάνει το ίδιο σαν πρωθυπουργός απάντησε: «Εγώ είχα μία αυστηρή επιτήρηση από τα ΜΜΕ γιατί η χώρα δεν ήταν στην θέση 108 της διεθνής κατάταξης του Τύπου. Εμένα μου ασκούσαν κριτική γιατί χρησιμοποιούσα το κυβερνητικό αεροσκάφος για να πηγαίνω στις Βρυξέλλες και κόστιζε το γεύμα μέσα στο αεροπλάνο. Εν τέλει ισχύει εκείνο που μου είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα, ‘προτιμώ μια αριστερά που κάνει ότι μπορεί, παρά μία δεξιά που κάνει ότι θέλει».
Oι όροι του Debate
Σήμερα Παρασκευή 5 Μαΐου αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο τρόπος που θα διεξαχθεί το debate ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Στο «τραπέζι» της Επιτροπής θα βρεθεί και η επιστολή των έξι δημοσιογράφων από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, που θα θέσουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς.
Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες Πέμπτη στο Ραδιομέγαρο με αντικείμενο τη διεξαγωγή του debate, οι δημοσιογράφοι συμφώνησαν να προτείνουν της αντικατάσταση της έκτης και τελευταίας ενότητας της απευθείας τοποθέτησης των πολιτικών αρχηγών, με μια ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων.
«Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα και στους έξι δημοσιογράφους να υποβάλλουν ερωτήσεις σε όλους τους αρχηγούς» αναφέρουν στη σχετική επιστολή, μέσω της οποίας ζητούν επίσης ενημέρωση για τη σειρά με την οποία θα απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί ανά θεματική ενότητα.
Οι θεματικές ενότητες του debate είναι οι εξής:
1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
5) Περιβάλλον και Ενέργεια
6) Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση, για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.
Συντονιστής του debate θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς και θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι –με αλφαβητική σειρά– Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN), Ράνια Τζίμα (MEGA).
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 35,4% το ποσοστό της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου, στο 27,7% για τον ΣΥΡΙΖΑ
Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, δίνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis και του Mega.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη.
Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών.
Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από 8,5% τον Απρίλιο για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής.
Στο 5,5% βρίσκεται το ΚΚΕ, στο 2,6% και κάτω από το όριο για είσοδο στη Βουλή είναι η Ελληνική Λύση η οποία υποχωρεί 1,4 μονάδες.
Εντός Βουλή, με 3,7% αντί 4,4% τον Απρίλιο βρίσκεται το ΜέΡΑ 25 ενώ ανιχνεύεται και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 1,2%.
Στην εκτίμηση ψήφου και μετά τις αναγωγές που έχουν γίνει η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 7,7%. Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 35,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,7% ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,7%.
Στο 6,6% είναι το ΚΚΕ, στη Βουλή με 3,2% είναι η Ελληνική Λύση, στο 4,5% πάει το ΜέΡΑ 25, στο 1,5% η Πλεύση Ελευθερίας. Εκπληξη είναι η εμφάνιση του κόμματος Νίκη με 1%.
Εκτίμηση εδρών
Με βάση τα ποσοστά αυτά η έρευνα της Metron Analysis δίνει 121 έδρες στη Νέα Δημοκρατία, 94 στον ΣΥΡΙΖΑ, 36 στο ΠΑΣΟΚ, 23 στο ΚΚΕ, 11 στην Ελληνική Λύση και 15 στο ΜέΡΑ 25.
Αν αθροιστούν οι έδρες των κομμάτων που θα μπορούσαν να σχηματίσουν προοδευτική κυβέρνηση, αυτό είναι εφικτό. Ωστόσο, μόνο με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25 οι έδρες φτάνουν τις 145, αν υπολογίσει κανείς ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμιά κυβέρνηση συνεργασίας.
Από την άλλη, οι 121 έδρες της ΝΔ με τις 36 του ΠΑΣΟΚ σχηματίζουν ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας με 157 βουλευτές από την πρώτη κάλπη.
Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας είναι πάντως το 47% ενώ το 51% θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται συντριπτικά με 71% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ και 2% του ΠΑΣΟΚ. Είναι δε το μεγαλύτερο ποσοστό που παίρνει η ΝΔ τους τελευταίους μήνες.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 37% προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 21%, άνοδο δύο μονάδων για τον πρώτο και τριών για τον δεύτερο.