Έκπληξη Ρέγκλινγκ για τις δηλώσεις Τσίπρα για το ΔΝΤ
- 13/12/2015, 20:29
- SHARE
«Υπάρχει σύγκλιση με το ταμείο για το χρέος - Το Grexit παραμένει στο τραπέζι αν οι δεσμεύσεις δεν γίνουν σεβαστές».
Σύγκλιση με το ΔΝΤ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Όπως αναφέρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, το χρονοδιάγραμμα της λύσης θα είναι μεσοπρόθεσμο. «Ονομαστικό κούρεμα δεν θα υπάρξει και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να το έχει καταλάβει», εξηγεί και προσθέτει: «Θα επιδιώξουμε να απαλύνουμε το προφίλ του χρέους. Όλοι μας θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ελκυστική στους επενδυτές. Και γνωρίζουμε ότι ένα μη βιώσιμο χρέος τούς αποθαρρύνει. Αν καταφέρουμε να επιμηκύνουμε λίγο περισσότερο την περίοδο των ήδη πολύ χαμηλών αποπληρωμών, τότε θα προσελκύσουμε επενδυτές όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και στην πραγματική οικονομία, όπου οι προοπτικές είναι πιο μακροπόθεσμες».
Ο κ. Ρέγκλινγκ εκφράζει την έκπληξή του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο και σημειώνει ότι η συμμετοχή του Ταμείου προβλέπεται από σειρά νομικών κειμένων που και η ίδια η ελληνική πλευρά έχει υπογράψει.
«Η συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του περασμένου Ιουλίου και η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου δηλώνουν ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα», υπογραμμίζει.
Για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, τονίζει ότι «θα είναι πολύ δύσκολη», καθώς το ελληνικό και το ιταλικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι τα ακριβότερα στην Ευρώπη σε σχέση με το ΑΕΠ.
Για το αν το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι ή παραμένει στο παρασκήνιο, απαντά ότι η Νομισματική Ένωση σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπον ώστε να μην υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο οποιασδήποτε χώρας, αλλά προσθέτει ότι «η πιθανότητα αυτή είναι πάντοτε υπαρκτή, εφόσον οι δεσμεύσεις ως μέλος της Νομισματικής Ένωσης δεν γίνουν σεβαστές».
Για το ενδεχόμενο, τέλος, η Ελλάδα να βγει στις αγορές το επόμενο έτος, σημειώνει ότι «θα μπορούσε να υπάρξει μια μερική αναχρηματοδότηση από τις αγορές στα τέλη του 2016, όχι όμως πλήρης έξοδος».