Εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο: Η Νορβηγία είναι η 4η χώρα που ερευνά εταιρεία για τον ρόλο της

Lebanon hezbolah
epa11609842 Lebanese soldiers and Hezbollah members gather outside a hospital where injured people were being transported, following an incident involving Hezbollah members’ wireless devices in Dahieh, Beirut, south Lebanon, 17 September 2024. According to Lebanon’s state news agency, several ‘wireless communication devices (pagers) were detonated using advanced technology.’ Several people with various injuries have been arriving at Lebanese hospitals, according to the Lebanese Public Health Emergency Operations Center of the Ministry of Public Health. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ταϊβάν, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία ερευνούν ήδη πιθανούς συνδέσμους εταιρειών με την πολύνεκρη υπόθεση.

Η αστυνομία ασφαλείας της Νορβηγίας (PST) έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με αναφορές ότι μια νορβηγικής ιδιοκτησίας εταιρεία συνδέεται με την πώληση βομβητών στη λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ που εξερράγησαν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στο Reuters δικηγόρος της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια ενός διημέρου την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες βομβητές, καθώς και ασύρματοι που χρησιμοποιούνταν από πράκτορες της Χεζμπολάχ, ανατινάχθηκαν στον Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες. Οι επιθέσεις πιστεύεται ευρέως ότι πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ, το οποίο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του.

Δεν είναι σαφές πώς και πότε οι βομβητές οπλίστηκαν ώστε να μπορούν να πυροδοτηθούν εξ αποστάσεως. Η Ταϊβάν, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία ερευνούν ήδη πιθανούς συνδέσμους στην αλυσίδα εφοδιασμού.

«Η PST ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστώσει αν υπάρχουν λόγοι για την έναρξη (πλήρους) έρευνας με βάση τους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης ότι μια νορβηγικής ιδιοκτησίας εταιρεία μπορεί να εμπλέκεται στη διάδοση βομβητών στη Χεζμπολάχ», δήλωσε ο δικηγόρος της PST Χάρις Χρενόβιτσα στο Reuters.

Νωρίτερα δήλωσε στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB ότι η αστυνομία δεν έχει συγκεκριμένες υποψίες αυτή τη στιγμή.

Οι βουλγαρικές αρχές δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ερευνούν την εταιρεία Norta Global Ltd με έδρα τη Σόφια μετά από δημοσίευμα ουγγρικών μέσων ενημέρωσης ότι εμπλέκεται στη διευκόλυνση της πώλησης των βομβητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2022 από τον Νορβηγό πολίτη, Ρίνσον Χοσέ, 39 ετών, σύμφωνα με το εταιρικό μητρώο της Βουλγαρίας. Υπέγραψε το καταστατικό της εταιρείας στο βουλγαρικό προξενείο στο Όσλο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που εξέτασε το Reuters.

Ο Χοσέ αρνήθηκε να σχολιάσει τους βομβητές όταν τον βρήκαμε τηλεφωνικά την περασμένη Τετάρτη και έκλεισε το τηλέφωνο όταν ρωτήθηκε για τη βουλγαρική επιχείρηση. Δεν απάντησε σε επανειλημμένες κλήσεις και γραπτά μηνύματα.

Όταν το Reuters προσπάθησε να τον καλέσει την Τρίτη αυτής της εβδομάδας, η κλήση κατευθύνθηκε σε τηλεφωνητή.

Το προφίλ του Χοσέ στο Linkedin δείχνει ότι εργάζεται στην DN Media Group από τον Φεβρουάριο του 2020. Η DN Media Group ανέφερε ότι εργαζόταν στο τμήμα πωλήσεων και ότι έφυγε για ένα συνέδριο στη Βοστώνη στις 17 Σεπτεμβρίου.

Τελευταία φορά επικοινώνησε με τους συναδέλφους του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 18 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης. Ο εργοδότης του είπε στο Reuters ότι δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί του έκτοτε.

Το Reuters δεν έχει βρει στοιχεία που να συνδέουν τη Norta Global με τον όμιλο DN Media Group.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com