Έκρηξη υπερπλουσίων στην Κίνα την τελευταία 10ετία, στη δεύτερη θέση οι ΗΠΑ

Έκρηξη υπερπλουσίων στην Κίνα την τελευταία 10ετία, στη δεύτερη θέση οι ΗΠΑ
epa04231837 Marketing consultants await visitors on a yacht at the 12th China International Marine Fair and Yacht Show in Qingdao city, eastern China's Shandong province, 30 May 2014. More than 100 yacht and sailing boat brands attend this fair to display their products for Chinese buyers as the yacht club became popular among Chinese rich people recent years. China's yacht sales value reaches at 4.15 billion yuan (Euro 488 million) in 2013, according to media reports. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η Αμερική και η Κίνα έχουν βιώσει κάτι που μπορεί να περιγραφεί ως έκρηξη εκατομμυριούχων, ξεπερνώντας την Ευρώπη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Henley & Partners, Juerg Steffen.

Σημαντική επέκταση κατέγραψε τα τελευταία 10 χρόνια η λέσχη των υπερπλούσιων στον κόσμο, με την Κίνα να πρωτοστατεί, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των New World Wealth και Henley & Partners.

Ειδικότερα, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 54% παγκοσμίως, σε 29.350. Οι εκατομμυριούχοι είναι άτομα εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας με περιουσία 100 εκατομμυρίων δολαρίων ή και περισσότερο.

«Η Αμερική και η Κίνα έχουν βιώσει κάτι που μπορεί να περιγραφεί ως έκρηξη εκατομμυριούχων, ξεπερνώντας την Ευρώπη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Henley & Partners,  Juerg Steffen.

«Η άνοδος της Κίνας ήταν η πλέον θεαματική, με τον πληθυσμό των εκατομμυριούχων της να αυξάνεται κατά 108% τα τελευταία 10 χρόνια – ξεπερνώντας ακόμη και τις θεαματικές επιδόσεις των ΗΠΑ, των οποίων οι υπερπλούσιες τάξεις διογκώθηκαν κατά 81% την ίδια περίοδο» παρατηρήθηκε έκθεση.

Η ανάπτυξη στην Κίνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση εκατομμυριούχων από τον κλάδο της τεχνολογίας και της βιομηχανίας, είπε ο Steffen. Αυτή τη στιγμή στην Κίνα ζουν 2.350 εκατομμυριούχοι.

Η έκρηξη εκατομμυριούχων της Κίνας έλαβε χώρα μεταξύ 2013 και 2020, είπε στο CNBC ο Andrew Amoils, αναλυτής πλούτου στη New World Wealth. Ωστόσο, από το 2020, ο αριθμός των υπερπλούσιων έχει αυξηθεί μόνο κατά περίπου 10%, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Henley & Partners, πόλεις όπως το Hangzhou και το Shenzhen εξακολουθούν να επιδεικνύουν δυνατότητες ως αναδυόμενοι τεχνολογικοί κόμβοι και για αυτό συγκαταλέγονται στις πόλεις που είναι «έτοιμες για εξαιρετική ανάπτυξη άνω του 150%» στον πληθυσμό εκατομμυριούχων τους μέχρι το 2040.

Η οικονομική επέκταση σε αυτές τις δύο πόλεις έχει ξεπεράσει εκείνη της ανάπτυξης 5% της χώρας. Το ΑΕΠ της Hangzhou αυξήθηκε 6,9% σε ετήσια βάση για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ομοίως, η Shenzhen αυξήθηκε κατά 5,9% σε ετήσια βάση κατά την ίδια περίοδο, ενισχυμένη από τον βιομηχανικό της τομέα.

Από τώρα έως το 2040, η Amoils εξακολουθεί να αναμένει ισχυρή αύξηση του πληθυσμού εκατοστομμυριούχων στην Κίνα μεταξύ 80% και 100%. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσουν τον παγκόσμιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης εκατομμυριούχων περίπου 75% έως το 2040.

Αντίθετα, πιο εδραιωμένοι κόμβοι όπως η Ζυρίχη, το Σικάγο, η Μόσχα και η Μαδρίτη αναμένεται να δουν υποτονική αύξηση υπερπλούτου κάτω του 50% τα έτη έως το 2040. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: