Έκρηξη στην αγορά χρυσού – Ποιοι οι καταλύτες για το μυστηριώδες ράλι

Έκρηξη στην αγορά χρυσού – Ποιοι οι καταλύτες για το μυστηριώδες ράλι
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Το μέγεθος των κινήσεων στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου και του δολαρίου δεν φαίνεται να δικαιολογούν πλήρως το ράλι  

Σε ιστορικά υψηλά κινείται η τιμή του χρυσού αφότου το κίτρινο μέταλλο σημείωσε αύξηση 7% την τελευταία εβδομάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, η ξαφνική ανοδική κίνηση ανύψωσε το περιουσιακό στοιχείο στα  2.195 δολάρια ανά ουγγιά. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση αυτή αποδίδεται στις αυξανόμενες προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ. 

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι αγορές ρεκόρ από τις κεντρικές τράπεζες, τα κινεζικά νοικοκυριά που αναζητούν ασφαλή καταφύγια και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Ήταν το πιο ήσυχο, πιο συγκεχυμένο ράλι», δήλωσε ο Nicky Shiels, αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στο MKS Pamp. 

Το τρέχον ράλι ξεκίνησε όταν τα στοιχεία της αμερικανικής μεταποίησης στις αρχές του μήνα έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση, ενισχύοντας την πεποίθηση των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο. 

Ωστόσο, το μέγεθος των κινήσεων στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου και του δολαρίου δεν φαίνεται να δικαιολογούν πλήρως το ράλι, λένε οι αναλυτές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ευαίσθητη ως προς το επιτόκιο απόδοση διετούς έχει υποχωρήσει 0,12 ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές Μαρτίου, στο 4,5%, πολύ υψηλότερο από το χαμηλό του Ιανουαρίου στο 4,12%, ενώ ο δείκτης δολαρίου εξακολουθεί να κινείται υψηλότερα έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων από ό,τι ήταν στο την αρχή της χρονιάς. 

«Προηγουμένως, όταν είχαμε ένα ράλι 70 έως 80 δολαρίων, συνήθως συνοδευόταν από έναν καταλύτη ή ένα γεγονός κινδύνου», λέει ο Σούκι Κούπερ, αναλυτής της Standard Chartered. «Αλλά αυτή τη φορά δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στα τρέχοντα γεγονότα».

Ο χρυσός τη Δευτέρα 11/3 διαπραγματεύτηκε στα 2.182 δολάρια ανά ουγγιά, αφού τα στοιχεία για την αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο υποβαθμίστηκαν απότομα την Παρασκευή.

Το ιστορικό υψηλό σημειώθηκε παρά τις εκροές ύψους 21 εκατ. δολ.  από τα ETF το περασμένο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg. Αντίθετα, το bitcoin, το οποίο έφτασε σε νέο υψηλό, πάνω από τα 72.000 δολάρια, τη Δευτέρα, έχει ενισχυθεί από δισεκατομμύρια δολάρια που εισρέουν στα ETF.

Ωστόσο, η Rhona O’Connell, αναλύτρια στο StoneX, μια χρηματιστηριακή εταιρεία εμπορευμάτων, είπε ότι πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την υψηλή τιμή του χρυσού, όπως η Κίνα, που σκληραίνει τη ρητορική της για την Ταϊβάν, οι τραπεζικές εντάσεις στις ΗΠΑ και οι εκλογές που έρχονται σε πολλές χώρες. Ωστόσο, όπως είπε, κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν ήταν πίσω από την κίνηση της περασμένης εβδομάδας. 

Η έλλειψη άμεσα διαθέσιμων στοιχείων για τις ροές στην αγορά δείχνει μυστικούς αγοραστές χρυσού, οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν.  Ο Bernard Dahdah, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στη γαλλική τράπεζα Natixis, είπε ότι οι πρόσφατες κινήσεις στο δολάριο, οι αποδόσεις των ομολόγων και οι συνεχιζόμενες εκροές για τα ETF έχουν καταστήσει δύσκολο να προσδιοριστούν οι λόγοι για το ράλι του χρυσού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εις ένδειξιν της υψηλότερης επενδυτικής δραστηριότητας, ο αριθμός των εκκρεμών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στην Comex έχει εκτιναχθεί κατά 30% από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ οι καθαρές θέσεις αγοράς αυξήθηκαν περίπου από 64.000 σε 208.000 συμβόλαια την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Εμπορευμάτων Commodity Futures.

«Αυτό χτυπά προειδοποιητικά καμπανάκια για μια ουσιαστική διόρθωση» είπε ο O’Connell. «Θα υπάρξει κατοχύρωση κερδών». Ορισμένοι πιστεύουν ότι το ράλι της αγοράς χρυσού είναι ένα σύμπτωμα των επενδυτών που στοιχηματίζουν υπέρ των μειώσεων επιτοκίων. «Αλλά δεν είναι δεδομένο ότι η Fed πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο Carsten Menke, επικεφαλής έρευνας στην Julius Baer.

Αλλά δεν πιστεύουν όλοι οι τιμές του χρυσού οδεύουν προς πτώση. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι αρκετά χαμηλότερες από το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό ρεκόρ του 1980, στις 3.000 $ ανά ουγγιά.

«Υπάρχουν πάρα πολλά άγνωστα γεγονότα τα οποία οι επενδυτές θέλουν να αντισταθμίσουν», λέει η Standard Chartered, αναφέροντας εκλογές, κινδύνους κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων ή η πιθανότητα επιστροφής μιας τραπεζικής κρίσης. «Φαίνεται ότι έχουμε όρεξη στην αγορά χρυσού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: