Έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου λόγω Μέσης Ανατολής – Τι «βλέπουν» οι αναλυτές

Έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου λόγω Μέσης Ανατολής – Τι «βλέπουν» οι αναλυτές
Photo: pixabay.com
Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών  

Φωτιά αναμένεται να πάρουν οι τιμές του πετρελαίου λόγω της κλιμάκωσης της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Υπενθυμίζεται πως το Ιράν χτύπησε με 181 βαλλιστικούς πυραύλους το Ισραήλ, ως απάντηση στις δολοφονίες ηγετικών στελεχών της Hamas και της Hezbollah, σε Γάζα και Λίβανο, αντίστοιχα.

Από τη μεριά του, το Ισραήλ δεσμεύτηκε πως θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνω, με τις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές σύντομα να γίνονται στόχος.

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου» δήλωσε ο Saul Kavonic, ανώτερος αναλυτής ενέργειας στο MST Marquee. «Η πιθανότητα διακοπής στον εφοδιασμό πετρελαίου είναι μεγάλη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι, δεδομένου ότι η επενδυτική κόπωση μετά από μια παρατεταμένη περίοδο οξυμμένων γεωπολιτικών κινδύνων», κατά την οποία οι traders απέκρουσαν πολλές απειλές διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου με εστίες έντασης τη Μέση Ανατολή καθώς και την Ουκρανία, είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τον Kavonic, έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς η σύγκρουση καλύπτει τώρα άμεσα το Ιράν και μια επίθεση ή αυστηρότερες κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά τις τιμές στα 100 δολάρια ανά βαρέλι. 

Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή συνεδρίαση οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονταν πάνω από 5%, κλείνοντας με άνοδο 2%. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent διαπραγματεύεται τώρα 1,44% υψηλότερα στα 74,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate αυξήθηκαν 1,62% στα 70,95 δολάρια το βαρέλι.

Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, παράγοντας σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: