Έκρηξη στις κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα – «Καμπανάκι» του ΟΟΣΑ

Έκρηξη στις κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα – «Καμπανάκι» του ΟΟΣΑ
Photo: pixabay.com
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δραματική αύξηση στις κενές θέσεις εργασίας, πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, με τον δείκτη να φτάνει τις 446 μονάδες στο τέλος του 2023.

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί μετά το 2019, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις επιδόσεις των χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού (Employment Outlook).

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι κενές θέσεις εργασίας ανά άνεργο είχαν αυξηθεί περισσότερο από τέσσερις φορές στην Ελλάδα, με τον σχετικό δείκτη να φθάνει τις 446 μονάδες, με βάση τις 100 μονάδες στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Αντίθετα, σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, οι κενές θέσεις εργασίας ήταν χαμηλότερες στο τέλος του 2023 σε σχέση με τα υψηλά επίπεδά τους, ενώ στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Στην Αυστρία, που ακολουθεί την Ελλάδα, ο δείκτης ήταν στο τέλος του 2023 στις 279 μονάδες και κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν χαμηλότερος από τις 125 μονάδες.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στην ελληνική οικονομία (εκτός του πρωτογενούς τομέα) αυξήθηκε κατά 82,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, φθάνοντας τις 38.111 από 20.927. Αύξηση 115,6% σημειώθηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, με τις κενές θέσεις να φθάνουν τις 70.826 από 32.850.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΟΟΣΑ συνιστά ότι η αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού απαιτεί τη διευθέτηση πολλών και αλληλοσυνδεόμενων παραγόντων. Αναφέρει χαρακτηριστικά τον κλάδο Υγείας, όπου οι συνθήκες εργασίας πρέπει να βελτιωθούν για να προσελκύσουν εργαζομένους και να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη για μια συνολική πολιτική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει τη στήριξη της προσφοράς εργασίας για κοινωνικές ομάδες με χαμηλά ποσοστά απασχόλησης, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς και τη γεωγραφική και δεξιοτήτων αντιστοιχία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς. Επιπλέον, απαιτείται αποτελεσματικότητα στη διαδικασία σύνδεσης προσφοράς και ζήτησης.

Στον τουριστικό τομέα, η έλλειψη προσωπικού αποτελεί διεθνές φαινόμενο, με το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας στους τομείς της διαμονής και της εστίασης να είναι εντονότερο σε πολλές τουριστικές χώρες από ό,τι στην Ελλάδα τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στον τουρισμό ήταν υψηλότερο πέρυσι σε σχέση με το 2019, αλλά χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της οικονομίας, αντίθετα με το 2019. Το 2023, τα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας στους κλάδους της διαμονής και της εστίασης παραμένουν υψηλότερα από ό,τι το 2019, ενώ η έλλειψη εργαζομένων συνεχίζει να αποτελεί βασικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις διαμονής βραχυπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: