«Καμπανάκι» ΕΚΤ: Αυτές είναι οι 2 συνθήκες που απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα

«Καμπανάκι» ΕΚΤ: Αυτές είναι οι 2 συνθήκες που απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 11, 2021. - European Central Bank chief Christine Lagarde was under pressure on March 11, 2021 to soothe market jitters on rising inflation and bond yields that could hobble the eurozone's recovery from the pandemic. The meeting of the ECB's 25-member governing council is not set to lead to any changes in the bank's ultra-loose monetary policy. (Photo by Armando BABANI / AFP) Photo: AFP
Οι αγορές δείχνουν χαλαρές, κάτι που τις καθιστά ευάλωτες σε μια απότομη αλλαγή του κλίματος σε περίπτωση ενός σοκ.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η εκτενής εκλογική ατζέντα του έτους αυξάνουν το ρίσκο αναταραχής στις αγορές λόγω πιθανών αρνητικών εκπλήξεων και θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μέχρι στιγμής, οι αγορές δείχνουν χαλαρές απέναντι σε αυτές τις απειλές, κάτι που τις καθιστά ευάλωτες σε μια απότομη αλλαγή του κλίματος σε περίπτωση ενός σοκ, σημειώνει η ΕΚΤ στο νέο της Financial Stability Review.

Επιπλέον, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές αυξάνουν την αβεβαιότητα γύρω από τα δημόσια οικονομικά.

«Τα περιθώρια για δυσμενείς οικονομικές και χρηματοοικονομικές εκπλήξεις είναι αυξημένα και οι προοπτικές για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης παραμένουν αντίστοιχα εύθραυστες», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos. «Το κλίμα μπορεί να αλλάξει γρήγορα, δεδομένου του γεωπολιτικού περιβάλλοντος και των υψηλών προσδοκιών που υπάρχουν στις αγορές, οι οποίες μπορούν να αντιδράσουν έντονα σε τυχόν απογοητευτικά νέα».

Οι κίνδυνοι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η πιο πρόσφατη εστία ανησυχίας βρίσκεται στη Μέση Ανατολή. Οι εκλογικές αναμετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ευρωεκλογών τον επόμενο μήνα και της αναμέτρησης μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο, ενισχύουν την αβεβαιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρόλα αυτά, το οικονομικό περιβάλλον εμφανίζεται βελτιωμένο, με την ευρωπαϊκή οικονομία να κατευθύνεται προς μια ομαλή προσγείωση, μειώνοντας τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2% χωρίς να προκαλέσει βαθιά ύφεση ή άνοδο της ανεργίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα έχουν μειωθεί σε σχέση με πριν από έξι μήνες, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κεντρική τράπεζα, τα ερωτήματα σχετικά με τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις και τις οικονομικές συνθήκες παραμένουν σημαντικά.

Τα δημόσια οικονομικά είναι μια από τις κύριες ανησυχίες, καθώς τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εαρινών εκτιμήσεων της Κομισιόν δείχνουν ότι η σημαντική διεύρυνση των ελλειμμάτων λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης δεν έχει διορθωθεί τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν.

Οι κυβερνήσεις μπορεί να απολαμβάνουν ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές τώρα, αλλά τα υψηλά χρέη τις καθιστούν ευάλωτες σε πιθανά εξωτερικά σοκ, εάν επιχειρήσουν να αυξήσουν τον δανεισμό τους, υπογραμμίζει η ΕΚΤ. Τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης, όπως η αδύναμη παραγωγικότητα και η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη, επιτείνουν αυτούς τους κινδύνους.

Παράλληλα, οι αυστηρές χρηματοδοτικές συνθήκες δοκιμάζουν τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που μέχρι στιγμής έχουν δείξει ανθεκτικότητα στην αύξηση των επιτοκίων.

«Αυτό δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, καθώς τα τρωτά σημεία παραμένουν», τόνισε ο Guindos. Η ΕΚΤ ανησυχεί ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων και τις επιχειρήσεις με χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, αναφέρει το Bloomberg.

Οι προκλήσεις αυτές επιδεινώνονται από την αναταραχή στον κλάδο του real estate, αν και η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: