ΕΚΤ: Αυξάνονται οι πιθανότητες για νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο – Πού ποντάρουν οι traders

ΕΚΤ: Αυξάνονται οι πιθανότητες για νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο – Πού ποντάρουν οι traders
Kaunas, Lithuania - 2023 March 27: The economical crisis in EuroZone. European central bank logo on screen. ECB raise interest rates. High quality photo Photo: Shutterstock
Η εικόνα επιβράδυνσης της οικονομίας αλλάζει τις προβλέψεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται να κινείται προς μια νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο, καθώς οι ανησυχίες για την αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης εντείνονται.

Τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα δείχνουν συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα και πτώση της εμπιστοσύνης των γερμανικών επιχειρήσεων, κάτι που ανεβάζει τις πιθανότητες για μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο 50%, σε σύγκριση με το 20% που καταγραφόταν μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα.

Παρά τις δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, η ΕΚΤ έχει επισημάνει πως θα λάβει περαιτέρω αποφάσεις με βάση τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία. Αν και οι επενδυτές μέχρι τώρα εκτιμούσαν ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα γίνονται μία φορά ανά τρίμηνο, η εικόνα της επιβράδυνσης της οικονομίας αλλάζει τις προβλέψεις, με τις αγορές να προετοιμάζονται για πιο επιθετική χαλάρωση, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs, εάν τα επόμενα στοιχεία συνεχίσουν να επιδεινώνουν την κατάσταση, η μείωση τον Οκτώβριο είναι πλέον αρκετά πιθανή. Ταυτόχρονα, η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ασκεί πίεση στην ΕΚΤ να κινηθεί γρήγορα για να διασφαλίσει τις οικονομικές προοπτικές.

Ακόμα και αν η ΕΚΤ επιλέξει να καθυστερήσει την απόφασή της, οι αγορές προβλέπουν ότι μια μεγαλύτερη μείωση θα μπορούσε να έρθει αργότερα, πιθανόν τον Δεκέμβριο.

Οι traders ήδη στοιχηματίζουν σε μείωση κατά 48 μονάδες βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, ενώ για το 2025 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για επιπλέον μειώσεις, που ενδέχεται να φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: