ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ευρωζώνη – «Μαζεύει» τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ΑΕΠ

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ευρωζώνη – «Μαζεύει» τις εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ΑΕΠ
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured prior to a news conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 10, 2022. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Η ευρωτράπεζα δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά της για μείωση των επιτοκίων.

Σε μια κίνηση που αναμενόταν από τους επενδυτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως διατηρεί αμετάβλητα τα 3 βασικά της επιτόκια για τέταρτη συνεχόμενη φορά, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Με απόφαση της νομισματικής επιτροπής, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

Πληθωρισμός

«Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό (αναθεωρήθηκαν) προς τα κάτω, ιδίως για το 2024, γεγονός που αντανακλά κυρίως τη χαμηλότερη συμβολή των τιμών της ενέργειας», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Οι πιο ευνοϊκές προοπτικές έρχονται καθώς η τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, τοποθετώντας την αύξηση των τιμών στο 2,3% φέτος και στο 2% που είναι ο στόχος της για το επόμενο έτος.

«Ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024, 2,0% το 2025 και 1,9% το 2026.

Οι προβολές για τον δομικό πληθωρισμό -χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής- έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2,0% για το 2026» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως στις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου η ΕΚΤ ανέμενε πως ο γενικός πληθωρισμός για το 2024 θα διαμορφωθεί στο 2,7%.

Ανάπτυξη

Για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σημειώνεται πως θα «τρέξει» με ρυθμό 0,6% για το 2024 έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,8% στο σύνολο του τρέχοντος έτους.

«Η οικονομία θα ανακάμψει και θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2025 και 1,6% το 2026, υποβοηθούμενη αρχικά από την κατανάλωση και αργότερα και από τις επενδύσεις».

Πως φτάσαμε εδώ;

Από το καλοκαίρι του 2022 έως και το φθινόπωρο του 2023 η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο να κάμψει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και να τον επαναφέρει στα επίπεδα του 2%. Τους τελευταίους μήνες, η ευρωτράπεζα έχει διατηρήσει αμετάβλητη της νομισματική της πολιτική καθώς περιμένει περαιτέρω υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Για τον Φεβρουάριο ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,6% έναντι 2,8% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,9%.

Η μείωση των επιτοκίων

Πλέον και παρά ορισμένες προβλέψεις προ μηνών για έναρξη στη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο πρώτο τρίμηνο του 2024, η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει πως η πρώτη μείωση θα έρθει τον Ιούνιο.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που ξεκινά στις 15:45 (ώρα Ελλάδας).

Αναλυτικά, η απόφαση μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας:

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω. Στις πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, ιδίως για το 2024, πράγμα που αντανακλά κυρίως μια μικρότερη συμβολή των τιμών της ενέργειας. Σύμφωνα με τις προβολές, ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024, 2,0% το 2025 και 1,9% το 2026. Οι προβολές για τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2,0% για το 2026.

Αν και οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν εξασθενήσει περαιτέρω, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της έντονης αύξησης των μισθών. Οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στη ζήτηση, συμβάλλοντας στην ώθηση του πληθωρισμού προς τα κάτω. Οι εμπειρογνώμονες έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω την προβολή όσον αφορά την ανάπτυξη, σε 0,6% για το 2024, και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει υποτονική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Στη συνέχεια, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει και θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2025 και 1,6% το 2026, υποβοηθούμενη αρχικά από την κατανάλωση και αργότερα και από τις επενδύσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: