ΕΚΤ: Δεν παρατείνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
- 08/09/2016, 15:29
- SHARE
Η ΕΚΤ, όπως αναμένονταν, δεν προχώρησε σε μεταβολή των επιτοκίων της.
Την μη παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, όπως ανέμενε η αγορά, απεφάσισε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας.
Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2017, και να επεκταθεί εάν και εφόσον χρειαστεί.
Η ΕΚΤ, όπως αναμένονταν, δεν προχώρησε σε μεταβολή των επιτοκίων της. Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια ήταν κάτι που ανέμεναν σχεδόν και οι 70 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.
Ωστόσο, κάποιοι εξ αυτών ανέμεναν να παραταθεί το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο προβλέπεται να λήξει τον επόμενο Μάρτιο.
Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά της επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 δισεκ. ευρώ θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και αργότερα εάν χρειαστεί, και έως ότου η τράπεζα διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή της για τον πληθωρισμό.
Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% .
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ ο ELA, με απόφαση ΕΚΤ
Τη μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 52,8 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016, απεφάσισε επίσης το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδος.
Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 4,4 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.