ΕΚΤ: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις ελληνικές τράπεζες
- 23/03/2017, 16:46
- SHARE
«Θεωρώ ότι είναι σχετικά καλή και επαρκής η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά την ανακεφαλοποίηση του 2015», υπογράμμισε η επικεφαλής του SSM.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στο Eυρωκοινοβούλιο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και στο πλαίσιο Δημόσιας ακρόασης με την Ντανιέλ Νουί, Πρόεδρο του Eποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ρώτησε τα εξής:
« Θα ήθελα να σας ρωτήσω πρώτα απ’ όλα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης με το EDIS, το πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.
Απ’ ότι γνωρίζω, η ΕΚΤ είναι πολύ υποστηρικτική απέναντι στην ολοκλήρωση και με τον τρίτο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης, με βάση μια γνώμη – μια έκθεση που έχει δώσει στη δημοσιότητα τον Απρίλιο του 2016. Επειδή όμως καθυστερεί η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν σκοπεύσει η ΕΚΤ να αναμιχθεί ενεργότερα στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και με τον τρίτο πυλώνα, καθώς έχετε και τη σχετική τεχνογνωσία. Γιατί είναι φανερό ότι αν δεν υπάρξει και ο τρίτος πυλώνας, δεν ολοκληρώνεται και η τραπεζική ενοποίηση.
Το δεύτερο που ήθελα να σας ρωτήσω σχετίζεται με τη χώρα μου, την Ελλάδα. Πριν μια βδομάδα, επισκεφθήκατε την Ελλάδα, συναντηθήκατε με τους εκπροσώπους των τραπεζών εκεί, στη συνέντευξη που δώσατε αναφέρατε και υπογραμμίσατε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, αλλά υπογραμμίσατε -και σωστά, ότι θα ωφεληθούν πολύ -και οι πελάτες των τραπεζών και οι ίδιες οι τράπεζες- εάν μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το ερώτημά μου είναι πότε, και υπό ποιες προϋποθέσεις βλέπετε να ολοκληρώνεται αυτό το θετικό βήμα;
Ειδικότερα ο κύριος Ντράγκι, έχει αναφέρει και το ενδεχόμενο να συντάξει η ίδια η ΕΚΤ τη δική της έκθεση για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Σας ρωτώ, εξετάζετε αυτό το ενδεχόμενο; Ιδιαίτερα, καθώς το ΔΝΤ καθυστερεί τις δικές του αποφάσεις και αυτό κάνει ζημιά στην ελληνική οικονομία, που έχει προοπτικές θετικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και της ΕΚΤ και της Κομισιόν και του ίδιου του ΔΝΤ. Ευχαριστώ».
Η κα Ντανιέλ Νουί απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:
«Θεωρούμε ότι το EDIS αποτελεί όντως το τμήμα της τραπεζικής ενοποίησης το οποίο λείπει και το οποίο θα έπρεπε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, κατανοούμε ότι, παίρνει κάποιο χρόνο και παράλληλα ότι πρέπει να υπάρχει και κατανομή του κινδύνου. Αυτές είναι οι δυο πλευρές του νομίσματος. Και αλληλοϋποστηρίζονται.
Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να εφαρμόσουμε το πακέτο μείωσης του κινδύνου προκειμένου να μπορέσουμε να κινηθούμε το συντομότερο προς το risk sharing, προς την αμοιβαιοποίηση, τον επιμερισμό του κινδύνου. Αλλά αυτά θα πρέπει να συμβούν παράλληλα το ένα με το άλλο.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις ελληνικές τράπεζες, όντως είχα τη χαρά να παρευρεθώ στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα. Αντιλήφθηκα και το δήλωσα και προς τις ελληνικές τράπεζες, ότι έχουν σημειώσει πρόοδο, κάνουν καλές προσπάθειες να ανταποκριθούν στα προβλήματα. Σε ό,τι αφορά την επαρκή κεφαλαιοποίηση, απάντησα σε μια ερώτηση για το κατά πόσον θεωρώ ότι χρειάζονταν περισσότερα κεφάλαια, δεν πιστεύω ότι αυτό είναι το θέμα στην παρούσα φάση. Θεωρώ ότι είναι σχετικά καλή και επαρκής η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά την ανακεφαλοποίηση η οποία έλαβε χώρα στα τέλη του 2015.
Αλλά αντιμετωπίζουν και προκλήσεις. Προκλήσεις γνωστές. Πρόσφατα έλαβαν μέτρα για την πρόκληση της διαχείρισης σε ότι αφορά τη σύνθεση των μελών των συμβουλίων, σε ότι αφορά και τη διαφάνεια της διαχείρισης και υπάρχει και η σχετική νέα νομοθεσία, αυτό θεωρώ ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση.
Άρα, υπάρχει μεγάλη πρόοδος, ναι, το σημειώνουμε, αλλά ακόμα χρειάζεται μεγάλη δέσμευση, το οποίο είναι και φυσιολογικό αν θέλετε. Δεν διαφέρει η κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα από εκείνη των τραπεζών σε άλλες χώρες, πάντα υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις».
Διαβάστε επίσης: Αυξάνεται η πίεση στις τράπεζες – Αύξηση του του ELA στα 46,6 δισ. ευρώ