ΕΚΤ: Έρχεται σύσφιξη στη χορήγηση δανείων για το τέλος του 2024 – Τα πρώτα «πλήγματα» από τις μειώσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Έρχεται σύσφιξη στη χορήγηση δανείων για το τέλος του 2024 – Τα πρώτα «πλήγματα» από τις μειώσεις επιτοκίων
(FILES) People cross a street in front the headquarters building of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, western Germany, on June 5, 2024, one day before annual ECB press conference on Eurozone monetary policy. The number of ECB staff suffering from burnout has risen steadily in recent years to reach nearly four in ten, according to an internal study seen by AFP on July 11, 2024. The number of employees at the European Central Bank reporting burnout has gone up from 29.7 percent in 2016 to 33.2 percent in 2021, before reaching 38.9 percent in 2024, according to the study commissioned by ECB staff representatives and conducted by the Psy@work consultancy. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Η ζήτηση από τις επιχειρήσεις για δάνεια ή ανάληψη πιστωτικών ορίων αυξήθηκε για πρώτη φορά από το γ' τρίμηνο του 2022.

Σύσφιξη στην έκδοση δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης αναμένει για το τέλος του 2024 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την έκθεση του Οκτωβρίου για τον τραπεζικό δανεισμό που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Για το τρίτο τρίμηνο του 2024, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανέφεραν επίσης ότι τα πιστωτικά πρότυπα για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας υποχώρησαν κατά 3%, ενώ τα πιστωτικά πρότυπα για την καταναλωτική πίστη και τις λοιπές χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά αυστηροποιήθηκαν κατά 6%.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, οι τράπεζες αναμένουν καθαρή αυστηροποίηση των πιστωτικών προτύπων για τα δάνεια προς επιχειρήσεις και την καταναλωτική πίστη και καθαρή χαλάρωση για τα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με την έρευνα.

Επιπλέον, οι τράπεζες ανέφεραν αύξηση της ζήτησης από τις επιχειρήσεις για δάνεια ή ανάληψη πιστωτικών ορίων για πρώτη φορά από το γ’ τρίμηνο του 2022, αν και η ζήτηση παρέμεινε συνολικά αδύναμη.

Τα στεγαστικά δάνεια ανέκαμψαν έντονα, ενώ η ζήτηση για καταναλωτική πίστη και άλλες χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε μέτρια.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είδαν τον πρώτο αρνητικό αντίκτυπο των αποφάσεων της ΕΚΤ για τα επιτόκια στα καθαρά επιτοκιακά τους περιθώρια από το τέλος του 2022 και αναμένουν ότι θα βαθύνει και θα οδηγήσει σε μείωση της συνολικής κερδοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρνητικές επιπτώσεις από τη μείωση των επιτοκίων

Στην έκθεση γίνεται αναφορά για τις μειώσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΚΤ από το καλοκαίρι, με τη χαλάρωση της νομισματικής πολτιτικής να έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ ανέφεραν τον πρώτο αρνητικό αντίκτυπο των αποφάσεων της ΕΚΤ για τα επιτόκια στα καθαρά τους επιτοκιακά περιθώρια από το τέλος του 2022, ενώ ο αντίκτυπος μέσω του όγκου των τοκοφόρων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού παρέμεινε αρνητικός.

Οι τράπεζες αναμένουν ότι ο αρνητικός καθαρός αντίκτυπος στα περιθώρια κέρδους που συνδέεται με την πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ θα βαθύνει και θα οδηγήσει σε μείωση της συνολικής κερδοφορίας από τα υψηλά επίπεδα που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια του κύκλου σύσφιξης 2022-2023.

Οι τράπεζες αναμένουν ότι η επίδραση των προβλέψεων και των απομειώσεων στην κερδοφορία θα παραμείνει ελαφρώς αρνητική» σημειώνεται στην έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: