ΕΚΤ: Σε ετοιμότητα για όποιες… εκπλήξεις και νέα μείωση επιτοκίων στον ορίζοντα

ΕΚΤ: Σε ετοιμότητα για όποιες… εκπλήξεις και νέα μείωση επιτοκίων στον ορίζοντα
04 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The entrance to the headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
«Πιστεύω ότι μπορούμε να αναμένουμε μια ακόμα μείωση επιτοκίων φέτος», δήλωσε ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης Πέτερ Καζίμιρ.

Δηλώσεις ανωτέρων αξιωματούχων υπογραμμίζουν την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις νομισματικές της πολιτικές, καθώς εισέρχεται σε μία περίοδο αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας.

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε εκπλήξεις καθώς αποφασίζει για τα επόμενα βήματα της πολιτικής της, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν.

«Η κεντρική τράπεζα θα είναι ευέλικτη», δήλωσε ο Λέιν σε podcast της ΕΚΤ που καταγράφηκε στις 18 Ιουνίου και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. «Θα ανταποκρινόμαστε στις πληροφορίες που έρχονται σε κάθε συνεδρίαση», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Bloomberg.

«Αν υπάρχουν ανοδικές εκπλήξεις, σαφώς και θα κάνουμε λιγότερα», είπε. «Είμαστε έτοιμοι αν υπάρχουν καθοδικές εκπλήξεις, όπου μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα».

«Οι αξιωματούχοι θα είναι ευέλικτοι ως προς τα επιτόκια και θα διατηρούν ανοιχτό μυαλό», σημείωσε ο Φίλιπ Λέιν.

Την ίδια ώρα, ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πέτερ Καζίμιρ, δήλωσε την Πέμπτη: «Πιστεύω ότι μπορούμε να αναμένουμε μια ακόμα μείωση επιτοκίων φέτος». «Αναμένω ένα ήσυχο καλοκαίρι όσον αφορά στα επιτόκια της ΕΚΤ», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΚΤ: «Στα σκαριά» νέα στρατηγική για ευέλικτη νομισματική πολιτική

Η ΕΚΤ, παράλληλα, ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τη στρατηγική της στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, μια διαδικασία που αναμένεται να αναμορφώσει τις μελλοντικές κινήσεις της ως προς τα επιτόκια και την αντίδρασή της στις κρίσεις. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι διεργασίες θα ξεκινήσουν μετά τις διακοπές του Αυγούστου σε συνεννόηση με τις κεντρικές τράπεζες των 20 κρατών της Ευρωζώνης.

Η επανεξέταση αυτή προβλέπεται να είναι συντομότερη και λιγότερο διευρυμένη από την αναθεώρηση του 2021, που ήταν η πρώτη μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να περιλαμβάνει συζητήσεις για σημαντικά ζητήματα, όπως ο στόχος του πληθωρισμού, αλλά και τα διδάγματα από τις πρόσφατες κρίσεις, επιφέροντας ενδεχομένως σημαντικές αλλαγές.

Παράλληλα με τη διαδικασία αναθεώρησης, η ΕΚΤ εξετάζει το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης της πολιτικής της, μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού. Τον Ιούνιο προχώρησε στην πρώτη μείωση επιτοκίων, αλλά δεν έχει ακόμα καταστήσει σαφές το επόμενο βήμα.

Τον Μάρτιο, η ΕΚΤ ολοκλήρωσε μια 15μηνη αναθεώρηση του επιχειρησιακού της πλαισίου, διατηρώντας το σημερινό σύστημα διαμόρφωσης επιτοκίων και δίνοντας στις τράπεζες μεγαλύτερο λόγο για τη ρευστότητα που χρειάζονται.

Η αναθεώρηση της στρατηγικής το 2021 κατέστησε τη σταθερότητα των τιμών συμμετρική γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Για να ολοκληρωθεί η νέα διαδικασία το 2025, πρέπει να αρχίσει σύντομα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθώς τα πρώτα βήματα είναι κυρίως προπαρασκευαστικά.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες περιλαμβάνουν τα διδάγματα από την κρίση του υψηλού πληθωρισμού και την αντιμετώπιση συχνών διαταραχών από την πλευρά της προσφοράς, γεωπολιτικής αβεβαιότητας και διαρθρωτικών ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού και η απο-παγκοσμιοποίηση.

Ο Klaas Knot, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε την ανάγκη για επαρκή ευελιξία απέναντι σε νέα και συχνά σοκ, επισημαίνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει την αντίδραση σε αποκλίσεις από τον στόχο, εφόσον οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα δυναμικές σε μεγαλύτερες αποκλίσεις.

Επίσης, η ΕΚΤ ενδέχεται να αξιολογήσει την εργαλειοθήκη της, όπως τα προγράμματα αγοράς ομολόγων μεγάλης κλίμακας (QE), τα οποία, σύμφωνα με την Isabel Schnabel, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιόδους κρίσης λόγω του υψηλού κόστους τους.

Η ατζέντα των συζητήσεων μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τις προβλέψεις της ΕΚΤ και την επικοινωνία, με την Schnabel να προτείνει αλλαγές στον τρόπο πρόβλεψης της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού, προκειμένου να ανταποκρίνεται ταχύτερα σε σοκ και να καθοδηγεί καλύτερα τους επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: