ΕΚΤ: Έχουν βάση οι προσδοκίες για ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος; Τι λέει ο Όλι Ρεν

ΕΚΤ: Έχουν βάση οι προσδοκίες για ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος; Τι λέει ο Όλι Ρεν
A euro currency sign is pictured inside the headquarters building of the European Central Bank (ECB) ahead of a press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on June 6, 2024. The European Central Bank is expected to start cutting interest rates from record highs, its first reduction in nearly five years, but volatile inflation means the path ahead is uncertain. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Το μέλος του ΔΣ τόνισε την ανάγκη διατήρησης του πληθωρισμού στο 2% χωρίς να επηρεαστεί υπερβολικά η οικονομική δραστηριότητα.

Οι επενδυτές περιμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές ακόμα φέτος και θα τα φέρει στο 2,25% μέχρι το 2025. Αυτές οι προσδοκίες είναι δικαιολογημένες, σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σε δηλώσεις του, ο Ρεν, επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, τόνισε την ανάγκη διατήρησης του πληθωρισμού στο 2% χωρίς να επηρεαστεί υπερβολικά η οικονομική δραστηριότητα. Αναφερόμενος στην αγορά, ανέφερε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο 3,25% μέχρι το τέλος του έτους και στο τελικό 2,25% με 2,50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει τα επιτόκια αυτό το μήνα μετά από μια σειρά αυξήσεων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Αν και οι περισσότεροι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί, οι επενδυτές αναμένουν άλλες 44 μονάδες βάσης για μειώσεις το 2024.

Ο Ρεν διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται για συγκεκριμένη πορεία, αλλά θεωρεί λογικές τις περαιτέρω μειώσεις εάν η αποπληθωριστική διαδικασία συνεχιστεί και πλησιάσει τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Παρά τις πρόσφατες υπερβάσεις στα οικονομικά δεδομένα, ο Ρεν βλέπει την Ευρώπη να κατευθύνεται προς μια σταδιακή ανάκαμψη και προειδοποίησε κατά της υπερβολικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την ανακοίνωση για πρόωρες εκλογές στη Γαλλία από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρεν υποβάθμισε την αρχική αναταραχή στην αγορά και δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση από την ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: