ΕΚΤ – Fed… σημειώσατε 1: Τι προβλέπει η BlackRock για τις μειώσεις των επιτοκίων

ΕΚΤ – Fed… σημειώσατε 1: Τι προβλέπει η BlackRock για τις μειώσεις των επιτοκίων
Photo: AFP
Εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού που συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει ταχύτερα από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε μείωση των βασικών της επιτοκίων, σύμφωνα με έκθεση της BlackRock που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Η επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικής πιστωτικής έρευνας της BlackRock, Αμάντα Λάιναμ και ο στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικής πιστωτικής έρευνας, Ντομινίκ Μπλάι, αναλύουν τις επόμενες κινήσεις των δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού που συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ.

Η έκθεση υποστηρίζει πως «η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και ο επίμονος πληθωρισμός είναι πιθανό να καθυστερήσουν την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων της Fed πέραν του Ιουνίου, όταν αναμένεται να ξεκινήσει η ΕΚΤ».

Οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου υποστηρίζουν πως «αναμένουμε ότι η Fed θα ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης το 2ο εξάμηνο του 2024».

Σημειώνεται πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν στην απόφασή τους για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, αν και υπάρχουν διαφωνίες για το πώς θα συνεχίσουν στην πορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ευρωτράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση, ενώ οι πιο επιθετικοί συνάδελφοί του έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις, με ορισμένους να λένε ότι είναι μόνο μια αυξανόμενη πιθανότητα.

«Από το σημείο που έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι θα επιτύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού 2% μέχρι το επόμενο έτος, καθήκον μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος όσον αφορά στη δραστηριότητα και την απασχόληση», δήλωσε ο Βιλερουά. «Αυτή είναι η αίσθηση μιας πρώτης περικοπής τον Ιούνιο».

Και υποστήριξε θα υπάρξουν επόμενες μελλοντικές περικοπές με «ρεαλιστικό ρυθμό». «Θα έχουμε πάντα την ικανότητα να το προσαρμόζουμε αυτό εάν ένα εξωτερικό σοκ απειλήσει τον αποπληθωρισμό», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: