ΕΚΤ: Γιατί εφιστά την προσοχή για τις αγορές assets εκτός κρίσεων

ΕΚΤ: Γιατί εφιστά την προσοχή για τις αγορές assets εκτός κρίσεων
A man shelters from the rain under an umbrella as he walks past the Euro currency sign in front of the former European Central Bank (ECB) building in Frankfurt am Main, western Germany, on July 27, 2023 ahead of thr ECB's monthly announcement on eurozone monetary policy. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανεξετάζει τη στρατηγική της στις αγορές περιουσιακών στοιχείων τονίζοντας την ανάγκη για περιορισμένη χρήση εκτός περιόδων κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να χρησιμοποιεί τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης κυρίως σε περιόδους κρίσης, καθώς το κόστος τους μπορεί να είναι μεγαλύτερο από άλλα εργαλεία πολιτικής. Σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ, «οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορούν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε αναταραχή». Ωστόσο, εκτός κρίσεων, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά τα οφέλη και το κόστος των αγορών αυτών.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας αγορές περιουσιακών στοιχείων το 2015 για να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό και αργότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άρχισαν να αποσύρουν περιουσιακά στοιχεία το 2023 και να αυξάνουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών. Η πτώση αυτή θα επιταχυνθεί στα μέσα του έτους, όταν θα λήξουν οι επανεπενδύσεις ορισμένων χαρτοφυλακίων της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιτόκια: Προ των πυλών η πρώτη μείωση από την ΕΚΤ

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ προετοιμάζεται να ανακοινώσει την πρώτη μείωση επιτοκίων, δίνοντας στις τράπεζες το «πράσινο φως» να μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης και δανεισμού προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, η μείωση αναμένεται να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω μειώσεις εντός του 2024.

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προβλέπει τρεις μειώσεις επιτοκίων για το 2024. Οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες μειώσεις, όπως μέσω hedging και διαφοροποίησης των πηγών εσόδων τους, διατηρώντας έτσι την κερδοφορία τους υψηλή.

Η μείωση των επιτοκίων θα ωφελήσει τόσο τους υφιστάμενους όσο και τους νέους δανειολήπτες. Οι νέες χορηγήσεις θα γίνουν στη βάση χαμηλότερων επιτοκίων, ενώ οι δανειολήπτες επιχειρηματικών δανείων θα δουν τη δόση των δανείων τους να μειώνεται σταδιακά. Το αυξημένο κόστος των επιτοκίων τα προηγούμενα χρόνια είχε οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε πρόωρες αποπληρωμές, επηρεάζοντας την πιστωτική επέκταση των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: