ΕΚΤ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καθυστερήσει αλλά δεν θα εκτροχιάσει τη σύσφιξη
- 10/03/2022, 09:42
- SHARE
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει πώς θα θωρακίσει τη Γηραιά Ήπειρο από τις θλιβερές επιπτώσεις που επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, εν μέσω ακραίων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες απειλούν το εισόδημα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Έχοντας να αντιμετωπίσουν αυτές τις δύο προκλήσεις, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής αναμένεται να δώσουν παράταση στη χαλαρότητα και στα έκτακτα μέτρα στήριξης που είχαν λάβει λόγω της πανδημικής κρίσης, τα οποία περιλαμβάνουν πράξεις αγοράς ομολόγων τρισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και μηδενικά επιτόκια αναφοράς.
Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει άλλη μια απότομη αλλαγή στη στάση της ΕΚΤ, δεδομένου ότι η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ μόλις τον περασμένο μήνα είχε φανεί πολύ πιο αποφασισμένη να υπάρξει τιθάσευση του πληθωρισμού, ο οποίος προς το παρόν είναι τριπλάσιος από τον στόχο του 2%, με πολύ επιθετικό τρόπο.
Αν μη τι άλλο, οι ανησυχίες της ΕΚΤ είναι δικαιολογημένες, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επεβλήθησαν από τη Δύση αποτελούν κίνδυνο για την εν εξελίξει ανάκαμψη. Ως αποτέλεσμα, το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού αρχίζει εκ νέου να απλώνεται σαν μια πελώρια απειλητική σκιά πάνω από τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Από την άλλη, οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν πως οι νέες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις που αναμένονται αυτή την εβδομάδα θα παρέχουν επαρκή σαφήνεια για τη δράση της ΕΚΤ, με τις αποφάσεις πολιτικής να αναστέλλονται για τον Ιούνιο, οπότε θα μπορούσε να ληφθεί μια απόφαση για τον τερματισμό του QE.
Η Λαγκάρντ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 2:30 μ.μ. στη Φρανκφούρτη, 45 λεπτά μετά την ανακοίνωση πολιτικής της ΕΚΤ.
Όπως φαίνεται, λοιπόν, καθώς προχωρά ο πόλεμος στην Ουκρανία, προς το παρόν η χαλαρότητα θα πάρει παράταση.
Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,8% τον περασμένο μήνα, τρέχοντας με τον ταχύτερο ρυθμό από την εισαγωγή του ευρώ, ενώ το πιο πιθανό είναι ανέβει σε υψηλότερα «πατώματα», με τις κυρώσεις που στοχεύουν στον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας να εκτοξεύουν τις τιμές στην Ενέργεια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι ο πόλεμος θα καθυστερήσει, αντί να εκτροχιάσει, την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.