ΕΚΤ: Οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη ετοιμάζονται για αυξήσεις μισθών και τιμών άνω του 3%

ΕΚΤ: Οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη ετοιμάζονται για αυξήσεις μισθών και τιμών άνω του 3%
Photo: AFP

Ανοδικές τάσεις βραχυπρόθεσμα σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών στην Ευρωζώνη αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο αναμένουν οι επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει το Access to Finance of Enterprises, οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,3% για τους επόμενους 12 μήνες (έναντι αύξησης 3,8% στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα της ΕΚΤ).

Την ίδια στιγμή, οι τιμές πώλησης από τις επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθούν 3% (έναντι 3,3% στην προηγούμενη έρευνα).

Η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι οι εταιρείες στον κλάδο των υπηρεσιών «αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση των τιμών πώλησης, του μισθολογικού κόστους, του κόστους μη εργατικών εισροών και της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με άλλους τομείς».

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την πορεία του πληθωρισμού από 1 έως 3 χρόνια μετά «βλέπουν» πως θα διαμορφωθεί στο 3% (μειωμένος κατά 0,4% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα).

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας την επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.

Για τα επόμενα 5 χρόνια, το 50% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν πως υπάρχουν αυξημένοι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, ενώ μόλις το 10% εκτίμησε πως αυτοί οι κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 28 Μαΐου και 20 Ιουνίου 2024 και κάλυψε την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2024.

Οι επιχειρήσεις ρωτήθηκαν σχετικά με τις συνθήκες κατά την τρίμηνη περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2024. Το δείγμα περιελάμβανε 5.940 επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ, εκ των οποίων οι 5.431 (91%) είχαν λιγότερους από 250 εργαζομένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: