Γιατί η ΕΚΤ προχωρά σε νέα μείωση επιτοκίων – Οι προσδοκίες των αγορών

Γιατί η ΕΚΤ προχωρά σε νέα μείωση επιτοκίων – Οι προσδοκίες των αγορών
epa11272526 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde addresses a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 11 April 2024. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόκειται για την τρίτη μείωση επιτοκίων μέσα στο 2024 και τη δεύτερη συνεχόμενη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται σήμερα, 17 Οκτωβρίου, να προχωρήσει σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 3,25%. Πρόκειται για την τρίτη μείωση επιτοκίων μέσα στο 2024 και τη δεύτερη συνεχόμενη. Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με την προσέγγιση της ΕΚΤ για προσαρμογή των επιτοκίων ανάλογα με τα διαθέσιμα οικονομικά δεδομένα.

Οι λόγοι πίσω από τη νέα μείωση

Η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τροφοδοτείται από τη σταθερή πτώση του πληθωρισμού, που διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, καθώς και από την επιβράδυνση της οικονομίας. Τα στοιχεία της S&P Global δείχνουν ότι η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε περαιτέρω, με την ανάπτυξη να σημειώνει επιβράδυνση από 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο. Επιπλέον, οι τρεις μεγάλες οικονομίες της περιοχής, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, λειτουργούν πλέον σε συνθήκες συρρίκνωσης, κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη για ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση επιτοκίων, δηλώνοντας ότι οι αποφάσεις θα είναι «εξαρτώμενες από τα δεδομένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιθανή συνέχιση των μειώσεων μέχρι το 2025

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια και στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου και του 2025, εφόσον η αποκλιμάκωση των τιμών παραμείνει σταθερή. Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνέντευξή του τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αγγίξει τον στόχο του 2% ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2025, κάτι που υποστηρίζει τη μείωση των επιτοκίων. Το πιο θετικό σενάριο για την οικονομία της Ευρωζώνης είναι να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας και να τονωθεί η ανάπτυξη, αλλά ορισμένα «γεράκια» στην ΕΚΤ παραμένουν επιφυλακτικά για την επιτάχυνση των περικοπών​.

Η νέα στρατηγική της ΕΚΤ για τα επιτόκια αποσκοπεί στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η εξασθένιση της ζήτησης απειλεί να πλήξει την ανάπτυξη, ιδιαίτερα εν όψει της διαρκούς αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικοί από την BNP Paribas σημειώνουν ότι «η προσοχή της ΕΚΤ έχει στραφεί πλέον από τον πληθωρισμό στην αδύναμη ανάπτυξη», ενώ η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει τις μειώσεις των επιτοκίων για το υπόλοιπο του έτους​.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, θα ρίξει φως στα επόμενα βήματα της τράπεζας και θα επιβεβαιώσει εάν θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις της νομισματικής πολιτικής ενόψει του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: