ΕΚΤ: Παράταση ως τον Σεπτέμβριο του 2018 για το QE

ΕΚΤ: Παράταση ως τον Σεπτέμβριο του 2018 για το QE

Η Κεντρική Τράπεζα κόβει στο μισό τις μηνιαίες αγορές ομολόγων. Η αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης συνεχίζεται, δηλώνει ο Ντράγκι.

Την απόφαση να παραταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, ενώ ολοκληρωνόταν στα τέλη του έτους, αποφάσισε σήμερα στη συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ταυτόχρονα από τον Ιανουάριο θα προχωρήσει σε περικοπή των αγορών ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ από 60 δισ. μηνιαίως, ή και περισσότερο, αν χρειαστεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, σημειώνεται ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη από τον χρονικό ορίζοντα των αγορών ομολόγων.

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών που ανέμεναν από την ΕΚΤ να τηρήσει τη δέσμευσή της για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος εάν χρειαστεί.

Ντράγκι: Η αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης συνεχίζεται

Tα τελευταία στοιχεία και αποτελέσματα ερευνών υποδηλώνουν ότι η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίσθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι. «Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης παραμένουν ισορροπημένοι σε γενικές γραμμές», πρόσθεσε.

Ο Ντράγκι είπε ότι ο τρόπος που η ΕΚΤ σχεδιάζει τη διαχείριση του προγράμματος αγορών ομολόγων σημαίνει ότι θα διατηρεί τη δυνατότητα να το επεκτείνει περαιτέρω, αν προκύψει ανάγκη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι μία μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ του να μην ανακοινωθεί ημερομηνία λήξης του QE. Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, τόνισε, συνιστούν μείωση και όχι σταδιακή κατάργηση (tapering) του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Οι μισθολογικές αυξήσεις στην Ευρωζώνη ενισχύθηκαν κάπως, αλλά οι πιέσεις από την πλευρά του εγχώριου κόστους παραμένουν σε γενικές γραμμές υποτονικές. Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται σταδιακά μεσοπρόθεσμα, δήλωσε ο Ντράγκι.

Αναλυτικά οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που έλαβε το ΔΣ της ΕΚΤ:

1. Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια οριακής χρηματοδότησης και καταθέσεων θα παραμείνουν σταθερά στο 0,00%, 0,25% και -0,40%, αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδά τους για μία εκτεταμένη χρονική περίοδο και πολύ μετά τον ορίζοντα των αγορών ομολόγων.

2. Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, οι αγορές με βάση το πρόγραμμα αγορών τίτλων (APP) θα συνεχισθούν με τον τρέχοντα μηνιαίο ρυθμό των 60 δις. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017. Από τον Ιανουάριο του 2018, η πρόθεση είναι να συνεχισθούν οι καθαρές αγορές τίτλων με έναν μηνιαίο ρυθμό 30 δις. ευρώ έως τον τέλος του Σεπτεμβρίου 2018, ή και μετέπειτα, εάν είναι αναγκαίο, και σε κάθε περίπτωση έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο δει μία βιώσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού, που θα είναι συνεπής με τον στόχο της για τον πληθωρισμό. Εάν οι προοπτικές γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, ή αν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες δεν είναι συμβατές με μία περαιτέρω πρόοδο προς μίας βιώσιμη προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να αυξήσει το APP αναφορικά με το μέγεθος και/ή τη διάρκειά του.

3. Το Ευρωσύστημα θα επενδύει ξανά τα κεφάλαια από τα ομόλογα που είχαν αγορασθεί με το πρόγραμμα APP, τα οποία ωριμάζουν, για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά το τέλος των καθαρών αγορών ομολόγων και, σε κάθε περίπτωση, για όσο αυτό κριθεί αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλει τόσο στο να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και σε μία κατάλληλη στάση της νομισματικής πολιτικής.

Δείτε ακόμη: Σήμερα κρίνεται το μέλλον του QE – Ποια τα σενάρια που εξετάζει η ΕΚΤ