Η ΕΚΤ συνεχίζει να δέχεται ελληνικά ομόλογα – Πώς θα γίνει η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης
- 24/03/2022, 12:55
- SHARE
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να συνεχίσει να επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να δέχονται ως εχέγγυα ελληνικά ομόλογα (GGB), παρότι δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστωτικής ποιότητας του Ευρωσυστήματος, αφού, όπως επισημαίνεται, πληρούν όλα τα άλλα ισχύοντα κριτήρια καταλληλότητας – τουλάχιστον για όσο διάστημα θα πραγματοποιούνται οι επανεπενδύσεις ομολόγων, σύμφωνα με το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP).
Παράλληλα, αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης για την πανδημία που ισχύει από τον Απρίλιο του 2020, αφού έλαβε υπόψη, όπως εκτιμά, τον αντίκτυπο αυτής της σταδιακής κατάργησης σχετικά με τη διαθεσιμότητα εξασφαλίσεων των μελών του Ευρωσυστήματος – ιδίως όσον αφορά την ικανότητά τους να συνεχίσουν να κινητοποιούν εξασφαλίσεις (collaterals) μέχρι τη λήξη των εκκρεμών στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III).
Η κατάργηση προβλέπει τρία βήματα:
1 Από τις 8 Ιουλίου 2022 η ΕΚΤ θα εφαρμόσει σειρά αποφάσεων. Πρώτον, μειώνεται στο 50% η προσωρινή μείωση στην αποτίμηση τίτλων που δέχεται ως εχέγγυα, από το τρέχον 20% στο 10%. Δεύτερον, δεν θα διατηρηθεί η επιλεξιμότητα τίτλων που εκπληρούσαν τις προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης στις 7 Απριλίου 2020 αλλά οι αξιολογήσεις τους επιδεινώθηκαν κάτω από το μίνιμουμ αποδεκτό επίπεδο στη συνέχεια. Τρίτον, θα επανατεθεί το όριο έκδοσης ανασφάλιστου χρέους από τραπεζικό όμιλο από το 10% στο 2,5%, όπως ήταν πριν τον Απρίλιο του 2020. Τέταρτον, η ΕΚΤ θα καταργήσει σταδιακά την προσωρινή χαλάρωση ορισμένων τεχνικών απαιτήσεων για την επιλεξιμότητα πρόσθετων πιστωτικών απαιτήσεων (ACC
2 Τον Ιούνιο του 2023 η ΕΚΤ αναμένει να εφαρμόσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα περικοπής στα εχέγγυα με βάση το επίπεδο ανοχής κινδύνου πριν από την πανδημία για τις πιστωτικές πράξεις, καταργώντας σταδιακά τη γενική μείωση κατά 10% που απομένει στις περικοπές αποτίμησης των εξασφαλίσεων.
3 Τον Μάρτιο του 2024, η ΕΚΤ καταρχήν θα καταργήσει σταδιακά τα εναπομείναντα μέτρα χαλάρωσης, μετά από μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των αντισυμβαλλομένων σε εξασφαλίσεις για τη συνέχιση της συμμετοχής τους στις εκκρεμείς πράξεις TLTRO III έως τον Δεκέμβριο του 2024.