ΕΚΤ: Η… ψυχραιμία μπροστά στη γαλλική κρίση και η συζήτηση για τα επιτόκια

ΕΚΤ: Η… ψυχραιμία μπροστά στη γαλλική κρίση και η συζήτηση για τα επιτόκια
Photo: pixabay.com
Η Κεντρική Τράπεζα δεν ανησυχεί υπερβολικά, αν και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν βλέπει λόγο υπερβολικής ανησυχίας για τις πρόσφατες χρηματοπιστωτικές αναταράξεις στη Γαλλία, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Reuters στο Λονδίνο, ο Λέιν ανέφερε ότι οι αγορές περνούν μια φάση ανατιμολόγησης και όχι άτακτης δυναμικής.

Οι διακυμάνσεις της αγοράς ξέσπασαν μετά την έκκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, λόγω της ήττας του κόμματός του στις ευρωεκλογές από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Τα γαλλικά κυβερνητικά ομόλογα κέρδισαν κάποια ανάσα μετά τις διαβεβαιώσεις της Λεπέν ότι θα συνεργαστεί με τον Μακρόν σε περίπτωση νίκης της στις εκλογές. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν βλέπουν λόγο ανησυχίας στις πρόσφατες αναταράξεις της αγοράς. Ο Λέιν τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα ανεχτεί αδικαιολόγητες και άτακτες δυναμικές της αγοράς που θα διαταράξουν τη νομισματική πολιτική.

Παράλληλα, η ΕΚΤ εξετάζει τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, υπό την προϋπόθεση βελτίωσης των προοπτικών για τον πληθωρισμό. Ο Μπόρις Βούτσιτς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι αν και η ανάληψη δράσης τον Ιούλιο δεν αποκλείεται, περισσότερα στοιχεία και προβλέψεις θα είναι διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ θα μειώσει τις πιθανότητες μείωσης του κόστους δανεισμού εκείνη τη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας νωρίτερα τον Ιούνιο, εννέα μήνες μετά την τελευταία αύξηση, συνοδεύοντας την απόφαση με προβλέψεις για ταχύτερο πληθωρισμό φέτος και του χρόνου. Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι, ενώ το βασικό πλαίσιο της ΕΚΤ δείχνει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το στόχο, οι αξιωματούχοι πρέπει να παρακολουθούν ιδιαίτερα τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι λιγότερο εμπορεύσιμες και πιο ευαίσθητες στους μισθούς.

Ο Λετονός συνάδελφος του Βούτσιτς, Μάρτινς Κάζακς, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός δεν πρέπει να παραμείνει πάνω από το 2% μέχρι το 2026. Ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας και ο Μπόστιαν Βάσλε της Σλοβενίας προέτρεψαν επίσης σε σύνεση, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στα δεδομένα.

Η ζήτηση στις υπηρεσίες παραμένει ισχυρή, και υπάρχει το ερώτημα αν οι προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν αλλάξει μόνιμα προς τις υπηρεσίες αντί των αγαθών. Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι πιθανώς πιο ισορροπημένοι από ό,τι παλαιότερα, με την ΕΚΤ να αναμένει σταδιακή μείωση της δυναμικής των υπηρεσιών κατά το υπόλοιπο του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: