ΕΚΤ: Προ των πυλών η νέα μείωση επιτοκίων – Τι σημαίνει για την οικονομία της Ευρωζώνης

ΕΚΤ: Προ των πυλών η νέα μείωση επιτοκίων – Τι σημαίνει για την οικονομία της Ευρωζώνης
epa11485415 An exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 18 July 2024. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μείωση των επιτοκίων θεωρείται απαραίτητη, δεδομένης της επιβράδυνσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης αυτή την εβδομάδα καθώς αναμένεται να προχωρήσει σε μια νέα μείωση των επιτοκίων, στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου.

Αυτή η κίνηση θα αποτελέσει την τρίτη μείωση εντός του έτους και τη δεύτερη συνεχόμενη μετά τη μείωση του Σεπτεμβρίου. Οι ενδείξεις για την εξασθένιση της οικονομίας της Ευρωζώνης και η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 1,8% τον Σεπτέμβριο έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων, οδηγώντας το στο 3,25%.

Παρά τη μείωση του πληθωρισμού, η ΕΚΤ εξακολουθεί να προειδοποιεί ότι η αποκλιμάκωση μπορεί να είναι προσωρινή.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι θετικά, αλλά είναι πρόωρο να δηλώσουν «νίκη» στη μάχη κατά των τιμών. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος για νέες αυξήσεις λόγω της επίδρασης των μισθών και της κατάργησης κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει εξαρτημένη από τα δεδομένα, αφήνοντας περιθώριο για μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων​.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε ότι ο στόχος πληθωρισμού μπορεί να επιτευχθεί το α’ τρίμηνο του 2025.

Η μείωση των επιτοκίων θεωρείται απαραίτητη, δεδομένης της επιβράδυνσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, που σημείωσε μόλις 0,2% στο β’ τρίμηνο του 2024, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να περιοριστεί η ζημιά από την περιοριστική νομισματική πολιτική​. Ακόμη και στελέχη της ΕΚΤ, που συνήθως είναι επιφυλακτικά, υποστηρίζουν πλέον τη μείωση.

Το βασικό ζήτημα είναι η αργή ανάπτυξη της οικονομίας, με τα στοιχεία να δείχνουν επιβράδυνση στο ΑΕΠ και τη συρρίκνωση της ιδιωτικής οικονομίας σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο και αναμένουν συνέχιση των μειώσεων και το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: