ΕΚΤ: Προεκλογικά η πρώτη μείωση επιτοκίων – Με… ρέγουλα οι επόμενες

ΕΚΤ: Προεκλογικά η πρώτη μείωση επιτοκίων – Με… ρέγουλα οι επόμενες
Photo: pixabay.com
Οι προσδοκίες για τους δανειολήπτες και οι αναδυόμενοι κίνδυνοι λόγω πληθωρισμού και προεδρικών εκλογών.

Προ των πυλών είναι η πρώτη μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ μετά από σχεδόν δύο χρόνια ανοδικού κύκλου και με τον ρυθμό περαιτέρω αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος να εξαρτάται από την ταχύτητα του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.

Την ίδια ώρα η αμερικανική Fed αναβάλει τις δικές της αποφάσεις για τα επιτόκια του δολαρίου, που διατηρούνται στο εύρος 5,25% με 5,5%, υπό το φόβο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού σε μια κρίσιμη συγκυρία ενόψει προεδρικών εκλογών.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Ιουνίου, όταν θα ανοίγουν οι κάλπες για την διαδικασία των ευρωεκλογών, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να μειώσει τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%. Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει μείωση επιτοκίων σταδιακά μέχρι τα επίπεδα του 2% με 2,5% μέσα στο επόμενο έτος. Πάντως εντός του 2024 η αποκλιμάκωση προβλέπεται να είναι περιορισμένου εύρους ενόψει των προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η οικονομία της ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτή τη φάση οι πιέσεις για μείωση των επιτοκίων είναι έντονες καθώς η οικονομική δραστηριότητα απαιτεί ώθηση. Από την άλλη μεριά ο πληθωρισμός θεωρείται ο Νο1 κίνδυνος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg οι αναλυτές θεωρούν επίσης κρίσιμες τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές όπως και τις γεωπολιτικές εντάσεις δεδομένων των κινδύνων που αναδύουν για την ευρωπαϊκή οικονομία. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Μάιο στο 2,6% από 2,4% επηρεαζόμενος κυρίως από τις υπηρεσίες, με αύξηση 4,1% από 3,7% τον Απρίλιο και δευτερευόντως από τα τρόφιμα όπου καταγράφεται αποκλιμάκωση στο 2,6% από 2,8% τον Απρίλιο. Ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 0,8% έναντι 0,9% και η ενέργεια με 0,3% από -0,6% αντίστοιχα.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν ενθαρρύνουν τις προσδοκίες για σαφές χρονοδιάγραμμα από την ΕΚΤ αναφορικά με τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων, που θα είναι και καθοριστικές για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Υπενθυμίζεται ότι οι δόσεις των στεγαστικών δανείων έχουν παγώσει από τις τράπεζες από τον Μάιο του 2023 για δύο χρόνια, μέχρι τον Μάιο του 2025. Εάν το επιτόκιο της ΕΚΤ ή αντίστοιχα το euribor, με βάση το οποίο τιμολογούνται τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια, υποχωρήσουν στο 3,50%, από 4,50% ή 3,7% (euribor 12μήνου) αντίστοιχα, το όφελος για τους δανειολήπτες θα είναι πάνω από 100 μονάδες βάσης όταν η ΕΚΤ προσαρμόσει τα επιτόκια ώστε να συγκλίνουν με τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών.

Ας σημειωθεί ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει προσθέσει βάρος σε εκατομμύρια Ευρωπαίους δανειολήπτες που ελπίζουν στην αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ όσο ο πληθωρισμός μειώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: