ΕΚΤ προς Ελλάδα: Αν θέλετε επενδυτική βαθμίδα, μεταρρυθμιστείτε

ΕΚΤ προς Ελλάδα: Αν θέλετε επενδυτική βαθμίδα, μεταρρυθμιστείτε
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ανάγκη υιοθέτησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων προέταξε ο mission chief της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Martin Bijsterbosch, αν η χώρα μας επιθυμεί να κατακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ώστε τα ομόλογά της να είναι επιλέξιμα στη βάση του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να υποστηριχθεί από μια στιβαρή πολιτική που θα αποκαταστήσει τις υπολειπόμενες ανισορροπίες εντός του πλαισίου της ελληνικής οικονομίας» είπε ο Bijsterbosch.

Φυσικά, αυτές οι ανισορροπίες αφορούν το υψηλό δημόσιο χρέος, τις τράπεζες της χώρας, τη δημόσια διοίκηση, αλλά και την ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα υπόκειται ακόμη στη λεγόμενη ενισχυμένη εποπτεία, την οποία έχουν επιβάλει οι δανειστές της από το 2018 και που πρόκειται, εν μέσω αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων, να διαρκέσει τουλάχιστον ως τον Αύγουστο του 2022.

«Παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν και εφάρμοσαν μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα βοηθήσει τα θεμελιώδη της οικονομίας της Ελλάδας, όταν τερματιστεί η ενισχυμένη εποπτεία» αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι εξαιρετικό και θα βελτιώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας». 

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας απέχει δύο «σκαλιά» από την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – κάτι το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, να συμβεί το 2023.

Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 προβλέπει τη μετάβαση σε μια πράσινη ενεργειακή πραγματικότητα και την ψηφιοποίηση της χώρας, στοχεύοντας τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες του εγχώριου δημόσιου τομέα, φέρνοντας επενδύσεις, είπε ο Bijsterbosch.

Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία είχαν μειωθεί από τα 107 δισ. ευρώ στα 21 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τραπεζικά προβλήματα

Ο Bijsterbosch επεσήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια, με την πανδημία να μαίνεται. Ωστόσο, οι τραπεζίτες πρέπει να αυξήσουν ρυθμό σε σχέση με την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία υπηρετούν. 

Μάλιστα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ επεσήμανε τι πρέπει να συμβεί:

-Ενώ το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι ένα σαφές βήμα προς τα εμπρός, το λεγόμενο σύστημα πώλησης και εκμίσθωσης δεν ακόμα ολοκληρωθεί

-Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την εκκαθάριση των υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών

-Η καθυστέρηση στην πληρωμή των κρατικών εγγυήσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί ταχύτερα

-Τα ευρωπαϊκά δάνεια που σχετίζονται με την πανδημία θα πρέπει να χορηγούνται με βάση υγιείς οικονομικούς λόγους, ενώ η χρηματοδότηση θα πρέπει να παρέχεται σε υγιείς μικρότερες επιχειρήσεις χωρίς άλλες πηγές χρηματοδότησης