ΕΚΤ: Σαφή μηνύματα για νέα μείωση επιτοκίων αν συνεχιστεί η πτώση του πληθωρισμού

ΕΚΤ: Σαφή μηνύματα για νέα μείωση επιτοκίων αν συνεχιστεί η πτώση του πληθωρισμού
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 12, 2020. - The ECB's governing council left its key interest rates unchanged but unveiled fresh stimulus to keep liquidity flowing in the face of the worsening coronavirus crisis, joining efforts by central banks around the world. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Αναμένονται νέες παρεμβάσεις της ΕΚΤ πριν κλείσει το έτος.

Ο Γκεντίμινας Σίμκους, από την ΕΚΤ, δήλωσε ότι η πτωτική τάση του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναμένουν στοιχεία τον Δεκέμβριο για να καθορίσουν την πορεία. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο Μάρτινς Κάζακς, τονίζοντας ότι ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό ίσως επιτευχθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ωστόσο, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι πιθανές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας απαιτούν σταδιακή και προσεκτική λήψη αποφάσεων.

Προοπτικές μείωσης των επιτοκίων

Η επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο θα είναι κρίσιμη, καθώς αναμένονται νέες οικονομικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό, το ΑΕΠ και άλλους δείκτες. Η μείωση των επιτοκίων θεωρείται πιθανή, αν και η απόφαση θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση των επόμενων δύο μηνών. Σύμφωνα με τον Σίμκους, οι υπεύθυνοι πολιτικής θέλουν να διασφαλίσουν ότι η πτώση του πληθωρισμού είναι βιώσιμη πριν από την υιοθέτηση λιγότερο περιοριστικών πολιτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ρόλος της… αβεβαιότητας

Οι προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή επιτείνουν την αβεβαιότητα, καθιστώντας τη σταδιακή προσέγγιση αναγκαία. Ο Μάρτινς Κάζακς σημείωσε ότι αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται ταχύτερα από τις εκτιμήσεις, αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τη μείωση των επιτοκίων, αλλά τόνισε τη σημασία της αποφυγής απότομων μεταβολών στην ανεργία.

Στρατηγική για μια «ήπια προσγείωση»

Και οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ παραμένει μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε να επιτευχθεί η σταθεροποίηση της οικονομίας χωρίς απότομες αυξήσεις στην ανεργία. Αυτό απαιτεί συνεχή παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και των οικονομικών δεικτών για να εξασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί σε επιθυμητά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: