ΕΚΤ: Το μήνυμα για δανειολήπτες-αγορές και η συγκυρία της Ευρωκάλπης

ΕΚΤ: Το μήνυμα για δανειολήπτες-αγορές και η συγκυρία της Ευρωκάλπης
epa07496037 A exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019. The bank is expected to publish its decisions on monetary policies, including the monthly interest rate. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προσδοκίες δανειοληπτών από τη μείωση επιτοκίων. Τα καλά νέα για τις αγορές αντισταθμίζουν τυχόν κινδύνους με φόντο τις ευρωεκλογές.

Καλά νέα για τις αγορές φέρνει η μείωση των επιτοκίων που συνδυάζεται με τις ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών, κλίμα που ενισχύει στην τοπική αγορά η ψήφος εμπιστοσύνης του SSM στις ελληνικές τράπεζες, αθροίζοντας θετικές ειδήσεις απέναντι στη συγκυρία των ευρωεκλογών και τον κίνδυνο ενίσχυσης ακροδεξιών και αντισυστημικών τάσεων.

Η ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε χθες μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, κατά 25 μονάδες βάσης και μετά από την παραμονή τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για εννέα μήνες. H Christine Lagarde, επικεφαλής της ΕΚΤ, επιχείρησε να συγκρατήσει τις προσδοκίες για νέες μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες και στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων, δεδομένου ότι παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία τρίμηνα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές και ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο.

Οι οικονομικοί και χρηματιστηριακοί αναλυτές ήταν απόλυτα πεπεισμένοι για την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία κινήθηκε πριν από την ομοσπονδιακή αμερικανική Fed. Μάλιστα πολλοί οικονομολόγοι ασκούν κριτική στην Fed που διατηρεί σταθερά τα επιτόκια του δολαρίου θεωρώντας ότι αυτή η στάση υπονομεύει την ανάπτυξη. Εκτιμούν δε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επηρεάζονται από ορισμένους δείκτες που δεν αντιπροσωπεύουν την πορεία της οικονομίας.

Από την άλλη μεριά η απόφαση της ΕΚΤ βασίστηκε εν πολλοίς στις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό έλεγχο αλλά και στην ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης. Δεν παύουν ωστόσο να εγκυμονούν κίνδυνοι, κάτι που αναδείχθηκε με την τοποθέτηση της Christine Lagarde αναφορικά με τα επόμενα βήματα. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα αναμένοντας τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στο προσεχές διάστημα. Ο Ευάγγελος Χαρατσής, επικεφαλής της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ, που θεωρεί την απόφαση της ΕΚΤ αναμενόμενη, εκτιμά ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά. Σχετικά με τους δανειολήπτες, υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο του 2023 μέχρι και τον Μάιο του 2025 έχουν παγώσει τα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Ωστόσο κάθε μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ευνοεί τα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων, πολιτών και επιχειρήσεων, που είναι συνδεδεμένα με euribor, το οποίο θα ακολουθεί τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Σχετικές ενημερώσεις θα αναμένουν οι δανειολήπτες από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Εντωμεταξύ, σημαντική εξέλιξη για τις τράπεζες -αν και δεν αποτέλεσε έκπληξη- ήταν η απόφαση του SSM να ανάψει πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσουν σε διανομή μερισμάτων, η οποία παρεμπιπτόντως ως ποσοστό επί των κερδών κινείται στο ήμισυ των διανομών των ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες έχουν εξυγιανθεί. Είναι επομένως μια ψήφος εμπιστοσύνης στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, όπως τονίζει ο κ. Χαρατσής. Από την άλλη μεριά, η ευρωστία των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, η οποία πέρασε από αμφισβήτηση με την αναβαλλόμενη φορολογία, τα κόκκινα δάνεια κ.ο.κ., δικαιολογεί ευέλικτα προϊόντα και υπηρεσίες για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και τη στήριξη νοικοκυριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επενδυτικές προσδοκίες, χωρίς άγχος για την Ευρωκάλπη

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες επιλέγουν ηγεσία για την διαχείριση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές διαταραχές και η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, διαπιστώνεται ότι οι επενδυτικές προσδοκίες διατηρούνται θερμές, με ισχυρές θετικές προβλέψεις για άνοδο τιμών στις αγορές. Οι επενδυτές δεν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της Ευρωκάλπης καθώς δεν θεωρούν ισχυρό το διακύβευμα. Διατυπώνονται ωστόσο κάποιοι προβληματισμοί για την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που η κάλπη αναδείξει ακραίες πολιτικές τάσεις που θα προϊδεάσουν για πιθανές πολιτικές και άλλες αναταράξεις μελλοντικά. Ειδικά στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να απειλείται η πρωτοκαθεδρία του κυβερνώντος κόμματος και με βάση δημοσκοπικά στοιχεία ακόμη και μια αποδυνάμωση συγκριτικά με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών δεν θα είναι τέτοιας έντασης που να υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα. Μένει να επιβεβαιωθεί η σταθερότητα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε μια χρονιά που διενεργούνται εκλογές σε πολλές χώρες. Η αρχή έγινε με προεδρικές εκλογές στη Φινλανδία, τη Σλοβακία και την Λιθουανία και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία και έπονται κρίσιμες αναμετρήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στο Βέλγιο στήνονται τριπλές κάλπες καθώς την Κυριακή οι Βέλγοι πολίτες θα εκλέξουν ομοσπονδιακή κυβέρνηση, περιφερειακές κυβερνήσεις καθώς και ευρωβουλευτές. Θα ακολουθήσουν οι βουλευτικές εκλογές Κροατίας, Αυστρίας και Λιθουανίας τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα και τέλος, εντός του έτους αναμένονται εκλογές σε Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: