Έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για τη «θωράκισης» της χώρας από τον κορωνοϊό

Έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για τη «θωράκισης» της χώρας από τον κορωνοϊό
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ «Vision & Investment Opportunities, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, στο Βερολίνο. Το μεταναστευτικό και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα αποτελέσουν κεντρικά σημεία της ατζέντας της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στους πολίτες αναμένεται να απευθυνθεί, σήμερα Τετάρτη, ο πρωθυπουργός μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Τη λήψη νέων μέτρων ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες ώρες, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού μέσα στην κοινωνία, γεγονός που θα φέρει σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα προβεί σε διάγγελμα και όσα θα ανακοινώσει αναμένεται να είναι πολύ πιο δραστικά από τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται στη χώρα.

Πρόκειται για πλήρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με τους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση τους ιού και τις δυσκολίες που προκαλεί στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού θα κυμανθούν σε τρία επίπεδα: σε εθνικό, γεωγραφικό και κλαδικό με κύριο στόχο να περιορίσει ει δυνατόν την μετάδοση του ιού.

Άλλωστε, στην κορυφή της κυβερνητικής δραστηριότητας έθεσε και από τη Βιέννη την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός, επικεντρώνοντας την τοποθέτησή του και στην προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας» τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση και νέων μέτρων προστασίας στην Αθήνα από τα αρμόδια υπουργεία, Υγείας και Παιδείας.

Η θωράκιση των εθνικών συστημάτων υγείας των κρατών-μελών με νέα μέσα και προσωπικό, αλλά και η λήψη πρωτοβουλιών στο οικονομικό πεδίο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ομολόγους του. «Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα κάνει ότι είναι αναγκαίο», από το να επιτρέψει τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες μέχρι και την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κορωνοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών- μελών.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των 27 ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηριχθούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία.

Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν, η ντερ Λάιεν ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισεκ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα. Όπως είπε, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισεκ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

«Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κορωνοϊού» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι προτεραιότητες της Ευρώπης είναι τέσσερις, είπε ο Μισέλ:

  • Ο περιορισμός της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, με τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών. Ειδικά για τους συνοριακούς ελέγχους, η Κομισιόν θα διεξάγει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.
  • Όσον αφορά τη δεύτερη προτεραιότητα, αυτή αφορά την αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό.
  • Τρίτη προτεραιότητα παραμένει η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας.
  • Τέταρτη η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Eurogroup και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.