Έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου με τους πιστωτές πριν το Eurogroup
- 20/02/2017, 15:40
- SHARE
Ο υπουργός Οικονομικών και όλοι οι επικεφαλής των θεσμών προετοιμάζουν το έδαφος πριν την κρίσιμη συνεδρίαση.
Έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστώνμε στόχο την προετοιμασία του σημερινού Eurogrοup λαβάνει χώρα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Στη συνάντηση συμμετέχουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ενώ από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχουν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και ο επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο. Από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ από τον ESM συμμετέχει ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Μπενουά Κερέ.
Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του Eurogroup για την Ελλάδα
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι ΥΠΟΙΚ θα εξετάσουν την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν διεξόδους για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης.
Μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, στο αποψινό Eurogroup θα αναζητηθεί μία πολιτική συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις οι οποίες θα επέτρεπαν στους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν με «εποικοδομητικό» τρόπο την αξιολόγηση.
Στην «ευκταία» περίπτωση που επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία και επιστρέψουν οι θεσμοί σύντομα στην Αθήνα, τα τεχνικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα κλείσουν γρήγορα, διαβεβαιώνουν πηγές της ευρωζώνης.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, ωστόσο, ότι μέχρι σήμερα μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εμμένουν στην κοινή θέση τους, ζητώντας από την Αθήνα προνομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια μετά.