Έκτακτη σύσκεψη παρουσία Μητσοτάκη για τις τιμές ρεύματος – Στο τραπέζι νέα έκτακτη φορολόγηση

Έκτακτη σύσκεψη παρουσία Μητσοτάκη για τις τιμές ρεύματος – Στο τραπέζι νέα έκτακτη φορολόγηση
Πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος φαίνονται έξω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ στη Κάντζα Κυριακή 6 Ιουλίου 2014. Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να επιδοθούν και τα ατομικά φύλλα επίταξης των εργαζομένων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές χρονδρικής αναμένεται να πυροδοτήσουν νέες φορολογικές παρεμβάσεις.

Έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος, προγραμματίστηκε για το πρωί της Τρίτης στις 10.00 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο νομοθέτησης της επαναφοράς έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουλίου ως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι νέες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έρχονται μετά από τις τεράστιες αποκλίσεις της τιμής του ρεύματος, οι οποίες φτάνουν ακόμη και τα 500 ευρώ για το κόστος της μεγαβατώρας μέσα στην ίδια ημέρα στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες σε κεντρική και ιδίως ανατολική Ευρώπη, έπειτα από τη μείωση ροών προς την Ουγγαρία και την υποχώρηση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας – Ουγγαρίας και Βουλγαρίας – Ρουμανίας, έχουν εκτινάξει τις τιμές χονδρικής.

Το Σάββατο, η μέγιστη τιμή ανά μεγαβατώρα έφτασε τα 447,17 ευρώ, ενώ τη Δευτέρα άγγιξε ακόμη και τα 650 ευρώ.

Η τελευταία έκτακτη φορολόγηση των παραγωγών ενέργειας πραγματοποιήθηκε το 2022, με τα συνολικά έσοδα να ξεπερνούν τα 373 εκατ. ευρώ.