Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια μετά τις ρωσικές αποφάσεις
- 27/04/2022, 11:14
- SHARE
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στις 15:30 για την ενεργειακή επάρκεια και τις επιπτώσεις από τις ρωσικές αποφάσεις.
Σύσκεψη με θέμα την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επίσης, σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει παγώσει από χθες τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία. Η απόφαση αυτή επηρεάζει όμως και την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει στενή ενεργειακή συνεργασία με το βόρειο γείτονα μας.
Στις 22 Φεβρουαρίου άλλωστε υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησε για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου IGB και για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Ενώ στις 20 Δεκεμβρίου 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με το Βούλγαρο ομόλογο του, Κιρίλ Πέτκοφ, με τον οποίο είχε επίσης συζητήσει κυρίως την ενεργειακή συνεργασία.
Σημειωτέον ότι η Βουλγαρία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom. Ο IGB θα συνδεθεί στη χώρα μας με τον TAP, μέσω του οποίου οι Βούλγαροι θα προμηθεύονται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο η κατασκευή του έχει καθυστερήσει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.
Διαβάστε ακόμη:
Τέλος το ρωσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία – Eκτίναξη στο ολλανδικό TTF