Εκθέματα πένθους και τρόμου

Εκθέματα πένθους και τρόμου

Δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες εικόνες από το νέο μουσείο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Φωτογραφίες κάποιων από τα τρομακτικά εκθέματα, που θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Μουσείου 9/11 σε έναν υπόγειο χώρο κάτω από τη θέση όπου βρισκόταν το World Trade Center, δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από τα εγκαίνια του μουσείου στα μέσα Μαΐου. Στα αντικείμενα που θα εκτεθούν περιλαμβάνεται ένα μισοκαμμένο ασθενοφόρο, κατεστραμμένα καρτοτηλέφωνα, πεταμένα κράνη ασφαλείας, και ποδήλατα των οποίων οι κάτοχοι δεν επέστρεψαν ποτέ για να τα πάρουν.

Τα εγκαίνια του μουσείου καθυστερούσαν εδώ και χρόνια εξαιτίας διαφωνιών ως προς τη χρηματοδότηση, μηχανολογικών ζητημάτων, καθώς και μιας παραλίγο καταστροφικής πλημμύρας. Τώρα μπορεί μεν να έγινε γνωστό πότε θα ανοίξει το μουσείο, όμως προέκυψε άλλο ζήτημα: το ύψος της τιμής του εισιτηρίου, που καθορίστηκε στα 24 δολάρια.

1/7

Η τιμή συμβαδίζει με τις τιμές των εισιτηρίων άλλων τουριστικών αξιοθέατων στην πόλη της Νέας Υόρκης. Το καραβάκι στο Άγαλμα της Ελευθερίας κοστίζει 18 δολάρια, η είσοδος στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κοστίζει 25 δολάρια, ενώ μια επίσκεψη στην ταράτσα του Empire State Building κοστίζει 27 δολάρια.

Όμως, η τιμή πυροδότησε διαμαρτυρίες από επικριτές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίοι ανέφεραν ότι η υψηλή τιμή θα αποτρέψει το μέσο αμερικανό πολίτη από το να επισκεφθεί το μουσείο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της τιμολογιακής πολιτικής του μουσείου, η είσοδος σε αυτό θα είναι δωρεάν για τους συγγενείς των θυμάτων καθώς και για χιλιάδες οικοδόμων, αστυνομικών, πυροσβεστών και άλλων που βοήθησαν στη διάσωση των τραυματιών αλλά και στον καθαρισμό και στην αποκατάσταση του ground zero. Δωρεάν θα είναι και η είσοδος για τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω, καθώς και για όλους τους επισκέπτες κάθε Τρίτη απόγευμα.

Δείτε: Τα δημοφιλέστερα μουσεία του κόσμου

Τα πρώην στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας Τζιμ Ρίτσις και Σάλλυ Ρέγκενχαρντ, που έχασαν τους πυροσβέστες γιους τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις, ζήτησαν όλος ο χώρος – μαζί με το υπαίθριο μνημείο που είναι ήδη ανοιχτό στο κοινό – να δοθεί στην Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων. «Δεν υπήρχε ποτέ η πρόθεση να φτιαχτεί μία τουριστική ατραξιόν που θα αποφέρει έσοδα και θα έχει απαγορευτικό προϋπολογισμό και τιμή εισιτηρίου», δήλωσαν.

Όμως, ο Τσαρλς Βολφ, ο οποίος έχασε τη γυναίκα του στις επιθέσεις, είπε ότι υποστηρίζει πλήρως την τιμή του εισιτηρίου διότι «η οικονομική σύνεση είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του μουσείου σε 100 χρόνια από τώρα».

Ο Τζο Ντάνιελς, πρόεδρος του μουσείου και του μνημείου για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η τιμή του εισιτηρίου είναι υπερβολική, αν και αναγνώρισε ότι «η επίσκεψη στο μουσείο δεν θα είναι φτηνή για μία οικογένεια». Όπως τόνισε, το ίδρυμα μπορεί να μειώσει την τιμή του εισιτηρίου στο μέλλον αν προκύψει κάποια χρηματοδότηση από ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς ή δημοτικούς φορείς.