Έκθεση Συνολάκη: Θα είχαν σωθεί ζωές στο Μάτι
- 13/09/2018, 10:06
- SHARE
«Θα είχαν χαθεί λιγότερες ζωές εάν οι κάτοικοι στο Μάτι είχαν έγκαιρα ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», αναφέρει ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.
Θα είχαν χαθεί λιγότερες ζωές εάν οι κάτοικοι στο Μάτι είχαν έγκαιρα ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα μελέτης που πραγματοποίησαν ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης και πέντε επιστημονικοί συνεργάτες του, ύστερα από αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε σε δήλωσή του ότι η αξία της μελέτης δεν έγκειται στην απόδοση ευθυνών, όπως είπε αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, αλλά στο να δούμε τι πρέπει να γίνει επιτέλους για να μη συμβεί ξανά μια τέτοια τραγωδία.
Η μελέτη παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου, στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χ
ρησιμοποιώντας μοντέλα προσομοίωσης, ο διακεκριμένος Ελληνας επιστήμονας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φωτιά διέσχισε την απόσταση των 7,5 χιλιομέτρων από το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, στο Νταού Πεντέλης μέχρι τη λεωφόρο Μαραθώνος σε μιάμιση ώρα, χρόνος ικανός ώστε να απομακρυνθούν πεζή προς την ακτή οι κάτοικοι στο Μάτι.
«Με ισχυρούς ανέμους της τάξεως των 7 μποφόρ η φωτιά είναι γνωστό ότι κινείται με περίπου 5 χιλιόμετρα την ώρα και επομένως ήταν εφικτό να προβλεφθεί ότι θα έφτανε στη Μαραθώνος σε μιάμιση ώρα, δεδομένου ότι ο δρόμος απέχει 7,5 χιλιόμετρα από το σημείο εκδήλωσής της», επισήμανε ο κ. Συνολάκης και ακολούθως παρέθεσε τα ευρήματα μοντέλων προσομοίωσης για την εκτίμηση του χρόνου που θα απαιτείτο για την απομάκρυνση όλων των κατοίκων από το Μάτι.
«Το μοντέλο του Πανεπιστημίου Waseda της Ιαπωνίας, που έλαβε υπόψη όλους τους παράγοντες και τις συνθήκες της περιοχής, έδειξε ότι η απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής πεζή προς την ακτή θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί κατ’ ελάχιστο μέσα σε 57 λεπτά έπειτα από έγκαιρη ειδοποίηση. Επιπλέον, προσομοιώσεις με το μοντέλο NETLOGO του Πανεπιστημίου του Ορεγκον έδειξαν ότι η πεζή εκκένωση της περιοχής προς τις ακτές το αργότερο σε 83 λεπτά θα είχε επιτευχθεί χωρίς να κινδυνεύσει κανείς».
Πέραν αυτού, η μελέτη του κ. Συνολάκη και της ομάδας του ανέδειξε ότι υπήρξε λανθασμένη από την Πυροσβεστική και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκτίμηση του αρχικού μεγέθους της φωτιάς στην Ανατολική Αττική, με αποτέλεσμα τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα να επιχειρούν στο μέτωπο της Κινέτας, ενώ επισημαίνεται ότι και η βοήθεια από τα εναέρια μέσα ήταν ελάχιστη: «Ενα ελικόπτερο Erickson S-64 επιχείρησε λίγες ρίψεις 45 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και μόνο για 30 λεπτά».
Η μελέτη καταλήγει στην ανάγκη α) υιοθέτησης μοντέλων προσομοίωσης πυρκαγιάς ώστε μελλοντικά να μπορεί να προβλεφθεί η πορεία και η ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς, β) κατάρτισης σχεδίων εκκένωσης, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Συνολάκης «ο σχεδιασμός είναι επί της ουσίας ανύπαρκτος» και γ) ενίσχυσης των δυνατοτήτων πρώτης προσβολής, όπως π.χ. η αναβάθμιση του στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών.
«Προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων που είναι προφανές ότι οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. Ενδεικτικά, η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει το ερώτημα γιατί δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως η βεβαιότητα ότι θα απειληθούν κατοικημένες περιοχές, όπως επίσης και γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν το Μάτι, όταν από το πόρισμα καθίσταται σαφές ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν.
«Τα ερωτήματα που προκύπτουν από μια υψηλού κύρους επιστημονική επιτροπή είναι αναγκαίο να απαντηθούν από την κυβέρνηση, πέραν της έρευνας που διεξάγει η Δικαιοσύνη. Στην πολιτική δεν αρκεί να αναλαμβάνεις θεωρητικά τις ευθύνες σου, ούτε να κρύβεσαι από τις ερωτήσεις που έχουν οι πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση της Ν.Δ.