Έκθεση Unicef: Πιο φονική από το κάπνισμα η ατμοσφαιρική ρύπανση

Έκθεση Unicef: Πιο φονική από το κάπνισμα η ατμοσφαιρική ρύπανση
Photo: pixabay.com
Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 700.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών, πέθαναν το 2021 λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική, σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα έκθεση υπό την αιγίδα της UNICEF. Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 700.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών, πέθαναν το 2021 λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο Health Effects Institute.

Η Global Burden Disease, μια βάση δεδομένων με στοιχεία από πάνω από 200 χώρες, αποκαλύπτει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί πλέον μεγαλύτερη απειλή από το κάπνισμα ή την κακή διατροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι θάνατοι συνδέονται κυρίως με την εισπνοή λεπτών σωματιδίων PM2,5, και η ρύπανση από όζον, η οποία επιδεινώνεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, παίζει επίσης φονικό ρόλο.

Η παιδική θνησιμότητα συνδέεται συχνά με τη χρήση καυσίμων στην κουζίνα, όπως ο άνθρακας και το ξύλο, ιδιαίτερα στην Ασία και την Αφρική. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι, παρά τις προσπάθειες βελτίωσης της πρόσβασης σε ασφαλέστερες μεθόδους μαγειρέματος, η ρύπανση παραμένει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: