Έκθεση-βόμβα αποκαλύπτει ότι το TikTok πλουτίζει μέσω του livestreaming οικογενειών προσφύγων που εκλιπαρούν για βοήθεια
- 13/10/2022, 14:10
- SHARE
του Christiaan Hetzner
Εκμεταλλεύεται το TikTok οικογένειες που λιμοκτονούν στη Συρία και εκλιπαρούν σε ζωντανές ροές για δωρεές για να επιβιώσουν;
Αυτή είναι η κατηγορία που έγινε από το BBC, το οποίο ερεύνησε πώς η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που ανήκει στην κινεζική ByteDance αποσπά μια υπερβολικά γενναιόδωρη προμήθεια από τα χρήματα από φιλανθρωπίες που προορίζονταν να πάνε στους φτωχούς και τους άπορους.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά σε προσφυγικούς καταυλισμούς συμμετέχουν σε προβολές ζωντανής ροής κατά τη διάρκεια των οποίων μπορούν να κερδίσουν έως και 1.000 δολάρια την ώρα σε ένα είδος σύγχρονης εκδοχής του Όλιβερ Τουίστ του Τσαρλς Ντίκενς.
Ωστόσο, αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους λαμβάνουν μόνο ένα μικρό τμήμα των χρημάτων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών καταλήγει στις τσέπες της πλατφόρμας μαζί με ένα ολόκληρο οικοσύστημα συντεχνιών ζωντανής ροής, που αποκαλούνται πρακτορεία, και μεσάζοντες.
«Το TikTok δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι χρήστες δεν επιτρέπεται να ζητούν ρητά δώρα, επομένως αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των δικών τους όρων χρήσης, καθώς και των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων», δήλωσε η Marwa Fatafta της οργάνωσης ψηφιακών δικαιωμάτων Access Now.
Σε δήλωση που εστάλη στο Fortune, η εταιρεία έγραψε τα εξής:
«Ανησυχούμε βαθιά για τις πληροφορίες που μας έφερε το BBC. Έχουμε λάβει έγκαιρα και αυστηρά μέτρα για την κατάργηση των λογαριασμών που παραβίασαν τις Οδηγίες της Κοινότητας, τον τερματισμό της σχέσης μας με την εν λόγω εταιρεία και γράψαμε σε όλα τα LIVE agencies μας για να τους υπενθυμίσουμε τη συμβατική τους συμφωνία να τηρούν τις αυστηρές πολιτικές μας. Αυτός ο τύπος περιεχομένου δεν επιτρέπεται στην πλατφόρμα μας και επεκτείνουμε περαιτέρω τις παγκόσμιες πολιτικές μας γύρω από την εκμετάλλευση της επαιτείας».
Η κατηγορία ότι τοTikTok -είτε εν γνώσει είτε λόγω αμέλειας- παραβιάζει τη δέσμευσή του για αποτροπή της εκμετάλλευσης ανηλίκων είναι εμπρηστική.
Δημοσιογράφοι της παγκόσμιας μονάδας κατά της παραπληροφόρησης του BBC, του BBC News Arabic και του BBC Africa Eye Investigations εντόπισαν τώρα χρήματα που αποστέλλονται σε λογαριασμούς Σύριων προσφύγων και διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το ένα πέμπτο των χρημάτων που δωρίζονται καταλήγουν στην πραγματικότητα στις οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Από την πλευρά του, το TikTok αποσπά τα μέγιστα: Μέχρι και το 70% μπορεί να καταλήξει στην τσέπη της εταιρείας, μέρος του οποίου χρησιμοποιείται για να αποζημιωθούν στη συνέχεια τα έξοδα των συντεχνιών ζωντανής ροής που συντηρούν την πρακτική.
Οι λεγόμενοι μεσάζοντες του TikTok που παρέχουν στις οικογένειες τηλέφωνα και εξοπλισμό για να βγουν ζωντανά, μπορούν να καταλήξουν να κερδίζουν το 35% από ό,τι έχει απομείνει από την αρχική δωρεά προτού το υπόλοιπο καταλήξει σε όσους ζητιανεύουν στη ζωντανή ροή.
Σε μια δήλωση στο BBC, ωστόσο, το TikTok είπε ότι αυτού του είδους το περιεχόμενο δεν επιτρέπεται στην πλατφόρμα του και δεσμεύτηκε να λάβει άμεσα μέτρα.
Αν και η ομάδα δημοσίων σχέσεων του TikTok είπε ότι δεν επιτρέπει τέτοιου είδους περιεχόμενο στην πλατφόρμα, η εσωτερική διαδικασία εποπτείας περιεχομένου της εταιρείας δεν διαπίστωσε παραβίαση των πολιτικών της σε καμία από τις περιπτώσεις όταν το BBC χρησιμοποίησε το σύστημα εντός εφαρμογής για να αναφέρει 30 λογαριασμούς με παιδιά να ζητιανεύουν.
Μόνο αφού το BBC επικοινώνησε απευθείας με την εταιρεία, το TikTok απαγόρευσε στη συνέχεια όλους τους λογαριασμούς.
Το TikTok ισχυρίστηκε επίσης ότι η προμήθεια από ψηφιακές δωρεές ήταν σημαντικά μικρότερη από 70%, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει το ακριβές ποσό.
Το TikTok εμφανίστηκε από το πουθενά και μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο που απείλησε το YouTube της Google, το Facebook και το Snapchat της Meta, χάρη στα μικρού μεγέθους viral βίντεό του που απευθύνονται ιδιαίτερα στα παιδιά.
Πηγή: fortune.com