Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Η κρίσιμη συνάντηση Πομπέο-Τσαβούσογλου

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Η κρίσιμη συνάντηση Πομπέο-Τσαβούσογλου
epa08011457 U.S. Secretary of State Mike Pompeo (L) shakes hands with Turkey's Foreign Minister Mevlut Cavusoglu during a NATO Foreign Ministers meeting at the NATO headquarters in Brussels, Belgium 20 November 2019. EPA/Francisco Seco / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το τουρκικό σκάφος φαίνεται ότι έχει αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Τα βλέμματα έχουν στραφεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μάικ Πομπεό και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα, Κυριακή 16 Αυγούστου, λίγο μετά τις συζητήσεις του επικεφαλής της διπλωματίας της Ουάσινγκτον με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

H συνάντηση έρχεται λίγες μέρες πριν τη λήξη της παράνομης NAVTEX της Τουρκίας, στις 23 Αυγούστου, ενώ από την επόμενη ημέρα, στις 24 Αυγούστου, ανοίγει ξανά η Βουλή, επομένως θα υπάρχει δυνατότητα κύρωσης της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, με την οποία επιβεβαιώνεται η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου η Άνγκελα Μέρκελ έχει προτείνει την έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι ημέρες εκείνες είναι κρίσιμες και λόγω του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο θα διεξαχθεί το διήμερο 27 – 28 Αυγούστου.

Παράλληλα, εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φέρεται να βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open, το τουρκικό σκάφος φαίνεται ότι έχει αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Άλλωστε, όλη η ευρύτερη περιοχή παραμένει δεσμευμένη από την Άγκυρα, στο πλαίσιο της πρόσφατης Navtex που εξέδωσε, με στόχο τη διενέργεια σεισμολογικών ερευνών.

Σύμφωνα με το marinetraffic, το τουρκικό πλοίο, λίγο μετά τις 9.00 το πρωί της Κυριακής, έπλεε στα ανοιχτά της Πάφου, με ταχύτητα λίγο πάνω από τους τέσσερις κόμβους.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε κάθε περίπτωση, παραμένουν σε ύψιστο συναγερμό, με τον ελληνικό στόλο να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Oruc Reis.

Προσπάθειες για διάλογο

Στο μεταξύ, κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, με στόχο την έναρξη ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εργαζόμαστε ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει να βρούμε λύση γι’ αυτό το θέμα» δήλωσε προσφάτως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Ξεκαθάρισε δε, ότι οι προκλήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν, ούτε και οι τουρκικές γεωτρήσεις.

Υπέρ του διαλόγου τάχθηκε το Σάββατο και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ωστόσο κατηγόρησε την Αθήνα και τη Λευκωσία ότι δεν σέβονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ανησυχία Τραμπ – Μακρόν

Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν έντονη ανησυχία για την αυξημένη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ειδικότερα, Τραμπ και Μακρόν εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξημένη ένταση μεταξύ δύο σύμμαχων χωρών του ΝΑΤΟ.

Κάλεσαν δε τις δύο πλευρές να επιμείνουν στον διάλογο, τον οποίο χαρακτήρισαν ως μονόδρομο για την επίλυση των διμερών διαφορών.

Η επικοινωνία Τραμπ – Μακρόν επήλθε λίγες ώρες, μετά τις νέες συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ο οποίος εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις.

Στήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στο πλευρό της Αθήνας στάθηκε και το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το οποίο επιβεβαίωσε «την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και την Κύπρο» και επανέλαβε ότι «πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της Ε.Ε.».

«Οι ΥΠΕΞ συζήτησαν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες. Τρεις λέξεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος» ανέφεραν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα, «οι ΥΠΕΞ τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για ολόκληρη την Ε.Ε., πολύ πέρα από την ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της Τουρκία να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται για περιοχές, ωστόσο, τις οποίες διεκδικεί και η Άγκυρα, η οποία θεωρεί ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων (σ.σ. θαλάσσιες ζώνες), όπως ακριβώς ισχύει με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Από την πρώτη στιγμή, η αντίδραση της Ελλάδας ήταν έντονη, αναπτύσσοντας μεγάλο μέρος του στόλου στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, μαζί με τη Γαλλία, ανακοίνωσε τη διενέργεια ναυτικών γυμνασίων στην περιοχή.