Εκτόξευση 50% για τη μετοχή της Bavarian Nordic λόγω mpox – Το ράλι που εντυπωσιάζει αλλά και προβληματίζει

Εκτόξευση 50% για τη μετοχή της Bavarian Nordic λόγω mpox – Το ράλι που εντυπωσιάζει αλλά και προβληματίζει
epa11555395 A medical staff labels an mpox sample taken from a patient at the Munigi Health Centre in Munigi, Democratic Republic of the Congo, 19 August 2024. The World Health Organization (WHO) declared a global health emergency in response to the latest outbreak of mpox (monkeypox) in the Democratic Republic of Congo and other countries in Africa. Mpox, whose symptoms include fever, rash, lesions on all parts of the body, severe headaches, and fatigue, could lead to sepsis in severe cases, a life-threatening response to infection. Additionally, some children develop respiratory problems, have difficulty swallowing, and are at higher risk for secondary bacterial infections. EPA/MOISE KASEREKA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο του 2022, μετά την αναζωπύρωση του θανατηφόρου ιού mpox στην Αφρική.

Η μετοχή της δανέζικης εταιρείας ανάπτυξης εμβολίων Bavarian Nordic σημείωσε άνοδο σχεδόν 50% αυτόν τον μήνα, μια επίδοση που δεν αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο για την εταιρεία. Ωστόσο, οι μεγάλες άνοδοι συχνά ακολουθούνται από απότομες πτώσεις, γεγονός που εγείρει ανησυχίες.

Η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιούλιο του 2022, μετά την αναζωπύρωση του θανατηφόρου ιού mpox στην Αφρική, για τον οποίο η Bavarian Nordic διαθέτει ένα από τα λίγα εγκεκριμένα εμβόλια. Παρά τα κέρδη του μήνα, η μετοχή διαπραγματεύεται ακόμα περίπου 30% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2022.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η μετοχή της Bavarian Nordic έχει βιώσει έντονες διακυμάνσεις, επωφελούμενη από ελπιδοφόρες δοκιμές και στη συνέχεια υποχωρώντας μετά από αποτυχημένες προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων για ασθένειες όπως ο καρκίνος του προστάτη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και ο Covid-19. Σήμερα, το εμβόλιο κατά της ευλογιάς και του mpox παραμένει το κύριο εμπορικό προϊόν της εταιρείας, συμβάλλοντας στο 45% των εσόδων της κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Η προσοχή μας είναι στραμμένη στην εξελισσόμενη επιδημία της ευλογιάς», αναφέρει η Suzanne van Voorthuizen, αναλύτρια της Van Lanschot Kempen. Η ίδια και οι συνάδελφοί της αναμένουν νέες παραγγελίες για εμβόλια, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική της μετοχής, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μετοχή της Bavarian Nordic σημείωσε άνοδο 54% τον Ιούλιο του 2022, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την επιδημία mpox ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, τα κέρδη εξανεμίστηκαν γρήγορα τους επόμενους δύο μήνες, καθώς η εταιρεία αντιμετώπισε δυσκολίες στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για το εμβόλιο.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι το υψηλό κόστος των εμβολίων. Η Αφρική, όπου η ασθένεια είναι ενδημική, χρειάζεται περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του mpox, ωστόσο το κόστος ανά δόση είναι περίπου 100 δολάρια, γεγονός που καθιστά την πρόσβαση στα εμβόλια δύσκολη για πολλές χώρες.

Παρά τις προκλήσεις του παρελθόντος, η μετοχή της Bavarian Nordic έχει σχεδόν τριπλασιάσει την αξία της υπό την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου Πολ Τσάπλιν τα τελευταία 10 χρόνια. Η εταιρεία έχει επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των ταξιδιωτικών εμβολίων της και αναμένει την έγκριση για το εμβόλιο κατά του chikungunya, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει μια αγορά άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2032.

«Η τρέχουσα τιμή της μετοχής υποτιμά σημαντικά τις πιθανές ταμειακές ροές από το εμβόλιο κατά της ευλογιάς και του mpox, καθώς και από τα ταξιδιωτικά εμβόλια και την αγορά του chikungunya», δήλωσε ο αναλυτής της Citigroup Inc., Peter Verdult. Πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης για τους μετόχους μέσω μερισμάτων ή επαναγορών μετοχών από το 2025 και μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: