Ελ Σαλβαδόρ: Πρωτοφανής πρόταση για φιλοξενία κρατουμένων από τις ΗΠΑ – Τι απαντά η Ουάσινγκτον
- 04/02/2025, 10:10
- SHARE
Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ πρότεινε επίσημα στις ΗΠΑ να αναλάβει έναντι αμοιβής τη φυλάκιση Αμερικανών κρατουμένων, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στο σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ.
Η πρωτοφανής αυτή ιδέα παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Ναγίμπ Μπουκέλε κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, στο Σαν Σαλβαδόρ.
«Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να μας επιτρέψει να διατηρήσουμε βιώσιμο το σωφρονιστικό μας σύστημα, ενώ παράλληλα θα είχε χαμηλό κόστος για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπουκέλε. Ο Ρούμπιο, από την πλευρά του, εξήρε την πρωτοβουλία, σημειώνοντας πως «καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει τόσο φιλική προσφορά». Ωστόσο, η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει την απέλαση πολιτών των ΗΠΑ σε τρίτες χώρες, γεγονός που περιπλέκει την υλοποίηση της πρότασης.
Η πρόταση Μπουκέλε έρχεται σε μια περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευθεί για μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών, ενώ έχει ανακοινώσει σχέδια για τη μεταφορά 30.000 μεταναστών στη διαβόητη φυλακή του Γουαντάναμο.
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος επανεξελέγη πέρυσι με 80% των ψήφων, έχει γίνει διεθνώς γνωστός για την ακραία καταστολή της εγκληματικότητας και την κατασκευή της μεγαλύτερης φυλακής της Λατινικής Αμερικής, χωρητικότητας 40.000 κρατουμένων.
Στο περιθώριο της συνάντησης, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν επίσης μια συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας στο Ελ Σαλβαδόρ, σε μια κίνηση που δείχνει ότι οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Σαν Σαλβαδόρ εισέρχονται σε νέα φάση.