Ελεύθεροι επαγγελματίες: Γιατί μόλις το 0,2% αμφισβητεί το τεκμαρτό εισόδημα της εφορίας

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Γιατί μόλις το 0,2% αμφισβητεί το τεκμαρτό εισόδημα της εφορίας
Photo: pixabay.com
Από τους 15.765 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους μέχρι τώρα, μόλις 31 έχουν καταθέσει ένσταση για τα τεκμήρια φορολόγησης.

Μόλις το 0,2% των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα που έχει υπολογίσει η εφορία και ζητούν να υποβληθούν σε φορολογικό έλεγχο για να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο.

Από τους 15.765 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους μέχρι τώρα, μόλις 31 έχουν καταθέσει ένσταση για τα τεκμήρια φορολόγησης. Η τελική εικόνα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα σχηματιστεί όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων από τους περίπου 730.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυστηρότητα του ελεγκτικού πλαισίου αποθαρρύνει τους φορολογούμενους από την αμφισβήτηση των τεκμηρίων. Σύμφωνα με το πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι πρέπει να προσκομίσουν αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή τους κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειάς τους (τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, κάρτες, θυρίδες, μετρητά και κρυπτονομίσματα, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο κ.λπ.), ενώ η εφορία μπορεί να επεκτείνει τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία.

Σημειώνεται ότι η υποβολή ένστασης για το τεκμαρτό εισόδημα δεν ακυρώνει αυτόματα το εκκαθαριστικό με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο, και ο τελικός λογαριασμός θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: