Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πότε και ποιες αλλαγές έρχονται στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πότε και ποιες αλλαγές έρχονται στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης
Photo: pixabay.com
Ποια σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Τον Σεπτέμβριο, μετά την αξιολόγηση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα επαναξιολογηθεί ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού των κερδών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στόχος είναι να γίνει το σύστημα πιο αποτελεσματικό και να διορθωθούν οι ακραίες αδικίες που έχουν παρατηρηθεί.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προαναγγείλει αυτές τις αλλαγές, αναφέροντας ότι κατανοεί την αντίδραση και το αίσθημα αδικίας, αλλά τόνισε ότι το τεκμήριο είναι “μαχητό”. Δήλωσε επίσης πως, αν και μπορεί να γίνουν βελτιώσεις, ο πυρήνας της πολιτικής δεν θα αλλάξει, με μόνο επιμέρους διορθώσεις όπου υπάρχουν κατάφορες αδικίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα αξιολογηθούν τα ευρήματα και θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις εκεί όπου διαπιστωθούν αστοχίες, δίνοντας την αίσθηση ότι οι αδικίες διορθώνονται.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν την πρόθεση αλλαγών, τονίζοντας ότι ο βασικός πυρήνας του νόμου δεν θα αλλάξει. Αποφεύγουν όμως να μπουν σε λεπτομέρειες, καθώς δεν έχουν υποβληθεί αρκετές δηλώσεις για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Όμηρος Τσάπαλος, σημείωσε πως μετά την αξιολόγηση των φορολογικών δηλώσεων τον Σεπτέμβριο, θα εξεταστεί αν χρειάζονται βελτιώσεις ή σημειακές παρεμβάσεις.

Από το υπουργείο αναφέρουν επίσης ότι αν προκύψουν στρεβλώσεις ή αστοχίες κατά την εφαρμογή του νόμου, όπως υπερβολικός φόρος για κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες, θα υπάρξει παρέμβαση. Εξηγούν ότι κανένας νόμος δεν είναι τέλειος και ότι δεν επιθυμούν να εξοντώσουν τον ελεύθερο επαγγελματία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι όποιες αλλαγές αναμένονται να κινηθούν στους εξής άξονες:

  • Μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής.
  • Λήψη υπόψη του οικογενειακού εισοδήματος.
  • Ευκολότερη αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαδικαστικά.
  • Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Διασταυρώσεις μέσω myDATA.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μπορούν να ζητήσουν έλεγχο, αποκαλύπτοντας αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς και τις δαπάνες διαβίωσης. Προβλέπεται η συμπλήρωση ερωτηματολογίου για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά, ακόμη και για δαπάνες όπως ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: