Ελαιόλαδο: Τεράστια αύξηση εξαγωγών αλλά…
- 23/07/2013, 10:00
- SHARE
Γιατί είναι καλό να κρατήσουμε μικρό μπουκάλι…παρά τους εντυπωσιακούς αριθμούς.
Ιστορική χρονιά μπορεί να χαρακτηρισθεί η φετινή για το ελληνικό ελαιόλαδο, καθώς τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν αύξηση των εξαγωγών σε ποσοστό 176,56%. Αν ξεπεράσεις όμως αυτό το εντυπωσιακό νούμερο η εικόνα για το προϊόν – σύμβολο της χώρας παραμένει αποκαρδιωτική.
Μπορεί η Ελλάδα να εξήγαγε ελαιόλαδο αξίας 202 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 έναντι 73 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 -σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΠΕ – περιθώρια για πανηγυρισμούς όμως δεν υπάρχουν για όσους γνωρίζουν την αγορά ή απλώς παρατηρήσουν που κατευθύνθηκαν αυτές οι ποσότητες.
Από το σύνολο των 202 εκατ. ευρώ τα 154,3 εκατ. (δηλαδή το 76,8% των εξαγωγών) αφορούν την αγορά της Ιταλίας. Οι γείτονες στην κυριολεξία σκούπισαν την ελληνική αγορά καθώς οι εξαγωγές μας στην Ιταλία υπερτριπλασιάστηκαν (αύξηση 217%) το συγκεκριμένο διάστημα. Ο λόγος της κίνησης αυτής κρύβεται πίσω από την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά που εξάγει η Ελλάδα ελαιόλαδο, αυτή της Ισπανίας.
Πολύπλοκο: όχι, καθώς η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την σεζόν 2012 – 13 υπέστη μία από τις χειρότερες καταστροφές με πτώση της τάξης του 62% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Έτσι ενώ η Ισπανία ήταν επίσης τροφοδότης της Ιταλικής αγοράς, έφτασε στο σημείο από εκεί που είχε μηδενικές εισαγωγές από την Ελλάδα, να αγοράζει ελαιόλαδο αξίας 18,1 εκατ. ευρώ καταλαμβάνοντας το 9% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Με απλά λόγια το 85% των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου κινήθηκε εξαιτίας του προβλήματος της Ισπανίας στις δύο προαναφερόμενες χώρες.
Διαβάστε: Το χρέος ανεβαίνει, τα έσοδα υστερούν
Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να καρπωθεί οφέλη από τις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώθηκαν, ώστε να μπορέσει να αυξήσει μερίδια σε αγορές που κυριαρχούν οι βασικοί της ανταγωνιστές. Παράλληλα δεν είναι λίγες οι μεγάλες αγορές που οι εξαγωγές μας είναι πτωτικές. Στην Αυστραλία για παράδειγμα, η οποία πέρυσι απορροφούσε το 2,51% των εξαγωγών ελαιολάδου και φέτος μόνο το 0,58%, οι εξαγωγές μας μειώθηκαν κατά 36%, ενώ 33% ήταν η μείωση στις εξαγωγές στην Ιαπωνία.
Από τις μεγάλες πληθυσμιακά αγορές η μόνη που σώζει την παρτίδα είναι η αγορά των ΗΠΑ (αύξηση 79,7%), ενώ οι υπόλοιπες κινήθηκαν σε μονοψήφια επίπεδα αύξησης και όλες με πτώση στο ποσοστό της συνολικής πίτας των ελληνικών εξαγωγών ελαιόλαδου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Βραζιλία, η οποία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελαιόλαδου στην κόσμο και η αύξηση της ζήτησης τρέχει με 21% σε ετήσιο επίπεδο. Οι εξαγωγές του ελληνικού ελαιόλαδου στην Βραζιλία καλύπτουν μόνο το 0,14% των συνολικών εξαγωγών ελαιόλαδου έναντι 0,37% που ήταν το περσινό πρώτο τρίμηνο.
Την επόμενη φορά που θα ακούσετε από εταιρείες, φορείς και πολιτικούς για success story στην αγορά του ελαιόλαδου καλό είναι να κρατήσετε μικρό … μπουκάλι.