Έλυσε τη σιωπή του το Μαξίμου μετά τη δήλωση Ζάεφ για τη «μακεδονική γλώσσα»

Έλυσε τη σιωπή του το Μαξίμου μετά τη δήλωση Ζάεφ για τη «μακεδονική γλώσσα»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρόλα αυτά, επέλεξε να βάλει στο επίκεντρο τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου καλεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να σοβαρευτεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα, στην προσπάθεια του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου, αναφερόμενο στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα δηλώνει πως η πΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στην απάντησή του, στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει: «Δε φθάνει που ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη “μακεδονικής γλώσσας” το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Δε φθάνει που σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα “αυτονομιστικών δυνάμεων” στην Ελλάδα.

Συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα “μειονότητας”, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών. Μία συμφωνία που η πΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευτεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».

Κατρούγκαλος σε Ντιμιτρόφ: Να αποφεύγονται οι προβληματικές δηλώσεις

Την ανάγκη αποφυγής προβληματικών δηλώσεων που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι είχε μια ουσιαστική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ. «Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται, ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας αυτής που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό που περιγράφει ακριβώς την κατάσταση των υποχρεώσεων εκατέρωθεν είναι το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας, που πια δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επέμβαση στο εσωτερικό κάθε μιας από τις χώρες. «Εμμένουμε, λοιπόν, σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε και οι δύο στην πλήρη κύρωσή της με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, ακριβώς όπως προβλέπει η Συνθήκη αυτή», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Σόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζήτησε το ζήτημα της πΓΔΜ, καθώς και την τεχνική διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, εφόσον θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και στις δύο χώρες.