Eλλάδα 6 Ιουλίου 2015: Μια διαφορετική χώρα;
- 03/07/2015, 10:57
- SHARE
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Κυριακή, η Ελλάδα από τη Δευτέρα θα είναι μια άλλη χώρα.
Το τοπίο στην οικονομία, ακόμη και στην περίπτωση του ΝΑΙ, θα είναι τελείως διαφορετικό. Η τουριστική σεζόν, αυτή που όλοι περίμεναν πως θα ήταν η καλύτερη όλων των εποχών, έχει ήδη καταστραφεί.
Το εμπόριο, που σε λίγες ημέρες θα έμπαινε στη θερινή περίοδο εκπτώσεων, μετράει θύματα: επιχειρήσεις που ετοιμάζονται για λουκέτο και εργαζομένους που μένουν χωρίς δουλειά.
Τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα: εάν η κυβέρνηση επιδιώξει συμφωνία, οι εταίροι έχουν ήδη διαμηνύσει πως τη θεωρούν αναξιόπιστη και δεν συζητούν μαζί της. Εάν, πάλι, παραιτηθεί αποδεχόμενη την ήττα της και σχηματιστεί μία άλλη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, θα περάσει αρκετός χρόνος μέχρι αυτή να συγκροτηθεί και να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία.
Σε όλο αυτό το διάστημα, οι τράπεζες θα φυτοζωούν, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα συνεχίσουν να υφίστανται και η οικονομία να ασφυκτιά. Έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι με την επιβολή των capital controls, η οικονομία παρουσιάζει ετήσια ύφεση της τάξεως του 5%.
Κατά συνέπεια, θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι η πραγματική οικονομία να ξαναβρεί τον βηματισμό της. Ωστόσο, η απότομη αλλαγή κλίματος και η αισιοδοξία που θα δημιουργούσε μια συμφωνία θα έδινε άμεση ώθηση και θα ανέβαζε τις προσδοκίες.
Στην αντίθετη περίπτωση, αυτή της επικράτησης του ΟΧΙ, οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν την Τρίτη 7 Ιουλίου.
Η Ελλάδα θα έχει στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τους εταίρους, άλλωστε και οι εταίροι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι το ΟΧΙ για εκείνους ισοδυναμεί με όχι στο ευρώ.
Οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν για τουλάχιστον 15 ημέρες. Η ΕΚΤ, ελλείψει συμφωνίας και με ορατή τη ρήξη θα σταματήσει τον ELA, ενώ είναι πολύ πιθανό να καταστήσει και άμεσα απαιτητά και τα 120 δισ. ευρώ που έχει ήδη δανείσει στις ελληνικές τράπεζες. Μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε αυτομάτως σε κούρεμα καταθέσεων, πιθανόν και από το πρώτο ευρώ, αφού η εγγύηση των 100.000 ευρώ δίνεται από το ελληνικό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, το οποίο είναι έτσι κι αλλιώς αφερέγγυο, αφού έχει ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμο στις υποχρεώσεις του.
Το επόμενο βήμα είναι η μετάβαση σε νέο νόμισμα. Το ελληνικό δημόσιο αποκλεισμένο από χρηματοδότηση σε ευρώ, θα αναγκαστεί να τυπώσει εθνικό νόμισμα, με το οποίο θα γίνονται πλέον οι συναλλαγές. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί έως και 80% σε σχέση με το ευρώ και η οικονομία θα μπει σε ένα φαύλο πληθωριστικό κύκλο. Θα έχει μεσολαβήσει μια μεταβατική περίοδος περίπου 4 μηνών όπου η χώρα θα χρησιμοποιεί παράλληλο νόμισμα, με τη μορφή υποσχετικής, με το οποίο θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις.
Η Ελλάδα, όπως τη γνώρισε η γενιά μας θα είναι πλέον οριστικά παρελθόν…