Ελλάδα-Γερμανία: Η «ακτινογραφία» των εμπορικών δεσμών και το αποτύπωμα του γερμανικού επιχειρείν στην οικονομία

Ελλάδα-Γερμανία: Η «ακτινογραφία» των εμπορικών δεσμών και το αποτύπωμα του γερμανικού επιχειρείν στην οικονομία
Photo: Shutterstock
Με 8 δισ. ευρώ συνολικές άμεσες επενδύσεις και μερίδιο 13,5% των συνολικών επενδύσεων που έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα, η Γερμανία παραμένει ένας βασικός επενδυτής για τη χώρα μας.

Η Γερμανία, όχι μόνο έχει καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της ως ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και επενδυτικούς εταίρους της χώρας μας, αλλά διευρύνει συνεχώς το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σημαντική αύξηση μεριδίου και στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Οι ισχυροί εμπορικοί δεσμοί προέκυψαν και από την τελευταία, 5η σε σειρά, μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Τα συνολικά κεφάλαια των γερμανικών άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα αγγίζοντας το 2023 τα 8 δισ. ευρώ, οι ισχυροί εμπορικοί δεσμοί των χωρών κατατάσσοντας τη Γερμανία σε επίπεδο εξαγωγών στη θέση και σε επίπεδο εισαγωγών στη θέση, αλλά και ο τουρισμός που αποτελεί διαχρονικά ένα βασικό και ισχυρό σημείο των δύο χωρών, με τους Γερμανούς τουρίστες να κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα των επισκεπτών μας, ήταν τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης με τίτλο «Η συμβολή των διμερών οικονομικών σχέσεων με τη Γερμανία στην οικονομία της Ελλάδας» που παρουσιάστηκε χθες, σε κοινή διαδικτυακή εκδήλωση.

Στρατηγικός επενδυτικός εταίρος

Σύμφωνα με τη μελέτη, στα 8 δισ. ευρώ ανήλθαν το 2023 οι άμεσες επενδύσεις των Γερμανών στην Ελλάδα, το οποίο αντιστοιχεί στο 13,5% των συνολικών επενδύσεων που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας αποδεικνύοντας τις μακροχρόνιες οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και την ισχυρή θέση που έχει «χτίσει» η Γερμανία στην ελληνική οικονομία αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρα μας. Για την ακρίβεια το 2023, η Γερμανία κατατάσσεται δεύτερη στη λίστα του συνολικού αποθέματος άμεσων επενδύσεων, ενώ τη πρώτη θέσει κατέχει το Λουξεμβούργο με άμεσες ξένες επενδύσεις 10,4 δισ. ευρώ. Σημειωτέον, ότι η Γερμανία και το Λουξεμβούργο εναλλάσσονται στις δύο πρώτες θέσεις στην κατάταξη των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα σε όρους συνολικών κεφαλαίων τα τελευταία 11 έτη. Με βάση τα όσα σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας: «οι ελληνογερμανικές σχέσεις παρουσιάζουν μια σταθερότητα, καθώς δεν είναι ευκαιριακές και αφορούν σε μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις. Με άλλα λόγια, οι γερμανικές επενδύσεις συνεισφέρουν στη μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας μας και δεν αφορούν σε επενδύσεις “θερμού” χρήματος».

Σύμφωνα με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, το γερμανικό επενδυτικό αποτύπωμα, πέρα από τη διαχρονικότητά του, χαρακτηρίζεται για τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του, αφού οι γερμανικές επενδύσεις διαχέονται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ξεπερνώντας τα όρια της Αττικής και επικεντρώνονται τόσο στην παροχή προϊόντων όσο και υπηρεσιών. Η καθαρή ροή επενδύσεων από τη Γερμανία για το 2023 άγγιξε τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ ο κλάδος που συγκεντρώνει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον είναι το real estate. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σε ακίνητα από τη Γερμανία έφτασαν τα 145 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 6,8% των συνολικών άμεσων επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα.

Τι εξάγει η Ελλάδα στη Γερμανία

Οι εξαγωγές προς τη Γερμανία ανήλθαν στα 3,3 δισ. ευρώ το 2023 και 3,4 δισ. ευρώ το 2024 κατατάσσοντας τη Γερμανία στη δεύτερη θέση εξαγωγικού προορισμού ελληνικών προϊόντων, με την πρώτη θέσει να κατέχει η Ιταλία. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας προς τη Γερμανία που αντιστοιχούν στο 7% των συνολικών εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας, αφορούν κυρίως σε καταναλωτικά αγαθά, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να καταλαμβάνει το 54% συνολικών εξαγωγών προς τη Γερμανία το 2024, και αντίστοιχα υψηλό μερίδιο παρουσιάζει και ο τομέας του μεταφορικού εξοπλισμού. Τα τρόφιμα έρχονται πρώτα και αντιπροσωπεύουν περίπου το 26,8% των συνολικών εξαγωγών προς τη Γερμανία το 2024, με αυξημένο μερίδιο έναντι του 2010 που ήταν στο 19,6%. Ακολουθούν ο κλάδος βασικών μετάλλων με 13,7% και ο κλάδος των φαρμάκων με 9,8%, με μικρή πτώση μεριδίου και οι δύο. Η συγκέντρωση των τριών αυτών κλάδων αποτελούν το 50% του συνολικού μεριδίου των εξαγωγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι εισάγει η Ελλάδα από τη Γερμανία

Η αξία των εισαγωγών προϊόντων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 8,4 δισ. ευρώ το 2023, με περαιτέρω άνοδο στα 8,8 δισ. ευρώ το 2024, με το μερίδιο αυτό να αντιστοιχεί στο 10,6% των συνολικών εισαγωγών κατατάσσοντας τη Γερμανία στη πρώτη θέση σε επίπεδο εισαγωγών, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Κίνα. Οι εισαγωγές της Ελλάδας από Γερμανία αφορούσαν κυρίως σε κεφαλαιουχικά αγαθά, περίπου το 52% και αυτό σύμφωνα με το ΙΟΒΕ αποδεικνύει και την ενδυνάμωση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά υψηλό μερίδιο κατέχει και ο μεταφορικός εξοπλισμός αγγίζοντας το 15%.

Στις εισαγωγές αγαθών διαρκώς αυξανόμενη είναι η συμμετοχή του κλάδου παραγωγής χημικών, με μερίδιο 20,2%, όταν το 2010 κατείχε το 11,5% και ακολουθούν ο κλάδος οχημάτων με 14,1% με ελαφρώς μειωμένο από το περσινό ποσοστό και ο κλάδος τροφίμων με 12,3%, έναντι 11,5% το 2023. Αλλά, και ο κλάδος των φαρμακευτικών προϊόντων βρίσκεται περίπου στο 11%, όταν το 2023 κατείχε μερίδιο της τάξεως του 13,1%. «Ενώ στο σκέλος των αγαθών βλέπουμε ότι εισάγουμε περισσότερα από αυτά που εξάγουμε στη Γερμανία, στις υπηρεσίες αυτό αντιστρέφεται. Οι εισπράξεις υπηρεσιών από τη Γερμανία προσέγγισαν τα 5 δισ. ευρώ το 2023, με μία άνοδο 4% και στο πρώτο διάστημα του 2024. Άρα, οι υπηρεσίες από τη Γερμανία αντιστοιχούν περίπου στο 10% των συνολικών εισπράξεων υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας» εξηγεί το ΙΟΒΕ.

Οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται από τη Γερμανία

Ένα σημαντικό κομμάτι των υπηρεσιών, αφορά βέβαια τον τουρισμό, με τη Γερμανία, διαχρονικά, να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει καταλάβει την πρώτη θέση σε τουριστικές εισπράξεις και ροές. Με βάση τη μελέτη του ΙΟΒΕ, περίπου το 17% των τουριστικών εισπράξεων στην Ελλάδα προέρχονται από τη Γερμανία και το 13,3% των ροών τουριστών επίσης προέρχονται από τη γερμανική οικονομία, ενσωματώνοντας στα στοιχεία αυτά, και τη κρουαζιέρα, έναν αρκετά ισχυρό πυλώνα. Ειδικότερα, οι τουριστικές εισπράξεις ξεχώρισαν με 3,6 δισ. ευρώ το 2023 και 3,7 δισ. το 2024, οι οποίες, επίσης, διαχέονται σε όλη την επικράτεια. Οι περιοχές που βρίσκονται υψηλά στη λίστα προτιμήσεων των Γερμανών τουριστών είναι η Κρήτη, η Μακεδονία και η Πελοπόννησος. «Βλέπουμε ότι παρά το σημαντικό μέγεθος που κατέχει η Γερμανία τα τελευταία χρόνια σε ροές προς την Ελλάδα, συνεχίζουμε να έχουμε συνεχής αύξηση, με το ένα ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024 5,4 εκατομμύρια τουρίστες ήρθαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα και με μία σημαντική μέση δαπάνη ανά τουρίστα, η οποία υπερβαίνει το μέσο όρο της οικονομίας, κατά περίπου 150 ευρώ» αναφέρουν στελέχη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Να σημειωθεί ότι, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι από Γερμανούς επισκέπτες ανήλθε στα 685 ευρώ ταξίδι, έναντι 531 ευρώ που βρίσκεται στο μέσο όρο όλων των χωρών για το 2024.

Επιπλέον, στις εισπράξεις, βλέπουμε τη συνεχή άνοδο από το 2022 και μετά, έπειτα από τη μείωση της πανδημίας, 3,7 δισ. εισπράξεις, οι οποίες διαχέονται σε όλη την επικράτεια. Παρατηρούμε ότι στη Κρήτη, Μακεδονία, Πελοπόννησο οι εισπράξεις Γερμανών τουριστών είναι ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος. Άρα δείχνει και τη σημασία των περιοχών αυτών από τους Γερμανούς τουρίστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ