Ελλάδα Ώρα Μηδέν: Η αγωνία στο κόκκινο – Τρία σημεία διαφωνίας
- 13/07/2015, 01:12
- SHARE
Η Αθήνα θέλει να σταλεί πολιτικό μήνυμα στην ΕΚΤ από τη Σύνοδο - "Μάχη" επί πολλών ζητημάτων που αναφέρονται στο κείμενο του Eurogroup.
Σε μάχη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται να εξελιχθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς η στάση της γερμανικής αλλά και της ελληνικής πλευράς παραμένει ιδιαίτερα σκληρή”.
Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα πλαίσια της δεύτερης διακοπής της Συνόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών εστιάζονται σε τρία βασικά σημεία:
1. Οι Ευρωπαίοι ζητούν απόσυρση των νόμων που πέρασαν το 2015 χωρίς συνεννόηση και συμφωνία με τους θεσμούς. O Αλέξης Τσίπρας δεν το δέχεται.
2. Οι εταίροι δεν δίνουν τις διαβεβαιώσεις που ζητά η ελληνική κυβέρνηση ότι σε περίπτωση συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει -από την Δευτέρα κιόλας- απόφαση για αύξηση του ELA προκειμένου να παρασχεθεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Ο Μάριο Ντράγκι θα ήθελε να πάρει στίγμα για να απελευθερώσει τον ΕLΑ, όμως οι τεχνοκράτες υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει αύξηση ρευστότητας αν δεν υπάρξει ρητή συμφωνία.
3. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι δεν υποχωρούν στο ελληνικό αίτημα να δεσμευτούν ότι θα εξετάσουν σοβαρά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Τομ Νάταλ του περιοδικού Economist ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τέσσερις αλλαγές στο έγγραφο του Eurogroup:
– Μη εμπλοκή του ΔΝΤ
– Ισχυρότερη δέσμευση/ διατύπωση στο χρέος
– Σήμα στην ΕΚΤ για διατήρηση του ELA
– Απόρριψη της πρότασης για ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. Σε αυτό το σημείο φέρεται πως υπάρχει προσέγγιση καθώς οι εταίροι φέρεται να απέσυραν πριν από λίγο την απαίτηση για “υποθήκευση” ελληνικής δημόσιας περιουσίας.
Ο Ίαν Τρέινορ του Guardian αναφέρει επίσης ότι η πρόταση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων στο Λουξεμβούργο έχει αποσυρθεί, και στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους θα υπάρξει καλύτερη διατύπωση για τον Αλέξη Τσίπρα.
Νωρίτερα διακόπηκαν ξανά οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα συζήτησης ήταν το χρέος, η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας, το ζήτημα του ταμείου με τα 50 δισ. δημόσιας περιουσίας στο Λουξεμβούργο και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.
Διαβάστε σχετικά: Τι δεν δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας από την πρόταση των δανειστών
Οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδα, Γαλλίας και Γερμανίας συναντήθηκαν παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής.
Μήνυμα στην ΕΚΤ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι η Ελλάδα οδεύει προς μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ θα μπορέσει να αυξήσει άμεσα τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).
Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δίνεται μάχη επί πολλών ζητημάτων που αναφέρονται στο κείμενο που κατέθεσε το Eurogroup.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο στο Eurogroup όσο και στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, η κατάσταση ήταν και παραμένει πολωμένη, με τα κράτη-μέλη διχασμένα. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, που τηρούν πολύ σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και άλλες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Οι δηλώσεις των ηγετών της Ευρωζώνης
Νωρίτερα οι διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος των 19 χωρών-μελών. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν προφορικά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Δείτε την εισήγηση με τα σκληρά μέτρα του Eurogroup
«Θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση ακόμα κι αν χρειαστεί αγώνας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Zαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή.
Δεν έχουμε τελικό αποτέλεσμα και έγγραφο από το Eurogroup που να ζητά νέες διαπραγματεύσεις, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το πώς έχουν χειροτερέψει οι συνθήκες τους τελευταίους μήνες αλλά πάνω από όλα έχει χαθεί κάτι πιο ουσιαστικό από ένα νόμισμα κι αυτό είναι η εμπιστοσύνη, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, εκτιμώντας πως σήμερα θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος.
«Πρέπει να δούμε τα υπέρ και τα κατά και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες»», δήλωσε.
Γνωρίζω πως τα νεύρα είναι τεντωμένα, ανέφερε και κατέληξε: «Το βράδυ θα ελέγξουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, αυτό είναι το θέμα, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».
«Πρέπει να σηματοδοτήσουμε τη θεώρηση που έχουμε για την Ευρώπη, η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για συμφωνία απόψε. Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit, υπάρχει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Υπάρχει ύφεση στην Ευρώπη και αυτό δεν είναι καλό. Η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ.
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ισχυρότερες δεσμεύσεις για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που είναι θεμελιώδους σημασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τη μεγαλύτερη εικόνα της Ευρώπης, είπε ο Ε. Κένι.
Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, θέλω να πω ότι έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε και να φτάσουμε σήμερα σε αποτέλεσμα, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, συμπλήρωσε.
Οι Έλληνες πρέπει από αύριο να δείξουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι έχουν τη διάθεση και τη σοβαρότητα να νομοθετήσουν και να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σωστά, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.