Η Ελλάδα παίρνει τη δόση των 8,3 δισ. ευρώ
- 01/04/2014, 13:37
- SHARE
«Πράσινο φως» από το Eurogroup για τη δόση που θα δοθεί σε τρία τμήματα - Updates.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως ελήφθη η πολιτική απόφαση για την σταδιακή εκταμίευση της δόσης της Ε.Ε. για Ελλάδα ύψους 8,3 δισ. ευρώ. «Η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε πως η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί πριν το τέλος Απριλίου με στόχο να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Μαΐου και έχει ύψος 6,3 δισ. ευρώ. Ακόμη θα ακολουθήσουν άλλες δύο δόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ έκαστη που θα απελευθερωθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν οι έξι προαπαιτούμενες δράσεις ανά δόση.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που ολοκληρώθηκε ο 4ος έλεγχος της τρόικας και υπάρχει θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου προς τη χώρα επισήμανε την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να μην λάβει άλλο δάνειο και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να μοιραστεί αυτή την αισιοδοξία. Πρόσθεσε, όμως, ότι τώρα πρέπει να συγκεντρωθεί η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα και το όλο ζήτημα θα επανεξεταστεί στον επόμενο έλεγχο.
Σχετικά με τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Eurostat για την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό δεν είναι του παρόντος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο ζήτημα της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η μόνη οδός για να ενισχυθεί η απασχόληση. Δήλωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας και σημείωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο σχέδιο μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο επίτροπος επί των οικονομικών, Όλι Ρεν ανέφερε πως «όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη ήταν αυτή η προσαρμογή για την Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι δεν υπήρχε εύκολος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είχε η χώρα μας. «Σήμερα η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, αναμένουμε επιστροφή στην ανάπτυξη από φέτος» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας».
«Ο επόμενος έλεγχος θα ολοκληρωθεί κανονικά και δεν θα χρειαστεί να φτάσουν τα Χριστούγεννα», είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και να διατηρηθούν τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι «η Ελλάδα αρχίζει να βλέπει τα πρώτα αποτελέσματα από την προσπάθεια της».
«Ο πόνος ήταν πολύς, αλλά αποδίδει», είπε ο Ντράγκι και πρόσθεσε, ότι απαιτούνται και άλλες μεταρρυθμίσεις και η πλήρης εφαρμογή τους, για να μην ανατραπεί η πρόοδος που υπάρχει. Συμπλήρωσε ακόμη ότι «πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έγιναν, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες. Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν πρωτοφανής, αυτό που πρέπει κάνεις να κάνει είναι να μην παρεκκλίνει από την πορεία του».
Αναφορικά με το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο μετά την ψήφισή του, ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που εξετάζονται αυτήν τη στιγμή από την τρόικα, αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν περιμένω σημαντικές αλλαγές».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος για την εκταμίευση των 8,3 δισ. ευρώ, εφόσον υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα.
Την άποψη πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα ακόμη πακέτο βοήθειας και ο ίδιος ελπίζει ότι αυτό θα ισχύει και στο μέλλον, «αλλά θα δούμε πόσο πραγματικά αποτελεσματικές θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα» διατύπωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, πριν τη σημερινή έναρξη των εργασιών του άτυπου Eurogroup στην Αθήνα, όπως μεταδίδει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) από την ελληνική πρωτεύουσα.
Ο ίδιος υπενθύμισε στις δηλώσεις του ότι για πρώτη φορά η τρόικα ενημέρωσε για ένα πρωτογενές πλεόνασμα από την πλευρά της Αθήνας και ότι το 2014 θα υπάρξει για πρώτη φορά ανάπτυξη και όλα αυτά, όπως παρατήρησε, είναι «καλά νέα». Από την άλλη πλευρά, όπως συμπλήρωσε, θα πρέπει να τηρηθούν οι αυστηροί όροι για την εκταμίευση της βοήθειας, όπως για παράδειγμα οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που έχουν συμφωνηθεί αλλά θα πρέπει και να εφαρμοστούν, ενώ και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων οι Έλληνες, είπε, έχουν μείνει πίσω.
Διαβάστε περισσότερα:
Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δεν αποτελεί πια κίνδυνο για το ευρώ»
Εurogroup: Σε εξαιρετικά καλό κλίμα η συζήτηση για την Ελλάδα