Ελλάδα-Τουρκία: Συμφωνία για επανεκκίνηση διαλόγου
- 25/10/2017, 17:30
- SHARE
Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα διμερή ζητήματα κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Ν. Κοτζιά στην Άγκυρα.
H διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο και η πρόσκληση του Προέδρου της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλου, που μετέφερε στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο Νίκος Κοτζιάς, ήταν οι πρώτες ανακοινώσεις στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών -Κοτζιά και Τσαβούσογλου- μετά τη συνάντηση και το γεύμα εργασίας που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα.
Και το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ανακοίνωσε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο κ. Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως συζητήθηκαν τα βήματα που μπορούν να γίνουν. Φυσικά μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα στη συνέντευξη τύπου ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στο χθεσινό δείπνο συζήτησαν το Κυπριακό. «Μαζί με τον Νίκο Κοτζιά διεξήγαμε διαπραγματεύσεις για 11 μέρες στο Κραν Μοντάνα, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα. Από πλευράς Τουρκίας θέλω να πω ότι τόσο η ‘ΤΔΒΚ’ όσο και η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας παίξαμε έναν εποικοδομητικό ρόλο και επιδείξαμε στάση με στόχο τη λύση», ανέφερε και πρόσθεσε: «Στο τέλος ποια βήματα θα κάνουμε – άλλωστε συχνά συναντιόμαστε με τον Νίκο Κοτζιά, κάνουμε και ανεπίσημες συναντήσεις- τι θα γίνει και τι βήματα θα κάνουμε και πότε. Τελικά μια λύση στο Κυπριακό είναι για όλους ωφέλιμη». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά.
Απογοήτευση για τη μη έκδοση των 8 στρατιωτικών
Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 8 στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, λέγοντας ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν τους επέστρεψε», κάτι που προκάλεσε απογοήτευση στην Τουρκία, όπως είπε. Ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε την επιθυμία η Ελλάδα να μην καταστεί βάση ασύλου για τα μέλη του κινήματος Γκιουλέν». Όπως είπε, 995 άτομα έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου μέχρι σήμερα.
«Έχουμε διαφορές αλλά και θετική ατζέντα», επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς. Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει με πάθος τη δημοκρατία και εξαρχής τάχθηκε ενάντια στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Αναφερόμενος την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι η Ελλάδα θα είναι η πιο κερδισμένη από μια Τουρκία μέλος της ΕΕ. «Το πιστεύουμε και το θέλουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επί του θέματος διγλωσσία και δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ειλικρινή και πάγια στήριξη στην ενταξιακή πορεία της χώρας του.
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στα μειονοτικά. Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για καλύτερη λειτουργία της μουσουλμανικής μειονότητας στη δυτική Θράκη και για καλύτερη παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη.
Ο Tούρκος υπουργός λίγο αργότερα επέκρινε τον Έλληνα ομόλογό του επειδή αναφέρθηκε σε «μουσουλμανική μειονότητα» και όχι «τουρκική μειονότητα», όπως την αποκαλεί η Τουρκία. «Εμείς δεχόμαστε τον όρο ελληνική μειονότητα, εκείνοι γιατί δεν αποδέχονται τον όρο τουρκική μειονότητα;» διερωτήθηκε ο Τούρκος Υπουργός.
Προειδοποιήσεις για τις δηλώσεις Καμμένου
Σε ερώτηση της ΕΡΤ για την ένταση στο Αιγαίο ο Tούρκος υπουργός είπε ότι υπάρχει ομοφωνία πως δεν πρέπει να υπάρχει ένταση και πως για την επίτευξη αυτού το σκοπού πρέπει να συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες αλλά και ότι πρέπει από αμφότερες τις πλευρές να αποφεύγονται οι προβοκατόρικές δηλώσεις και πράξεις, και συνέχισε: «Σε αυτό το θέμα ιδιαίτερα ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας γνωρίζουμε ότι είναι ο πρόεδρος του μικρού κόμματος της κυβέρνησης, με το οποίο αναγκάστηκαν να συνεργαστούν. Ο Νίκος Κοτζιάς μου λέει συχνά ότι είναι καλός άνθρωπος αλλά αυτό δεν είναι προσωπικό θέμα, είναι θέμα δύο χωρών. Πολύ συχνά βλέπουμε τις προβοκατόρικες δηλώσεις του και πιστεύουμε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να λυθούν με διπλωματία και θετική ατζέντα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να γίνουν ατυχήματα».
Πηγή: News247