Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία έρχονται πιο κοντά μέσω… Μουντιάλ
- 02/11/2018, 15:08
- SHARE
Οι τέσσερις χώρες σχεδιάζουν να διεκδικήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Σειρά συμφωνιών μεταξύ των τεσσάρων στη σύνοδο της Βάρνας.
Το σχέδιο του να αναλάβουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Βάρνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι τέσσερις χώρες συζητούν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν από κοινού μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση, σε βάθος 10ετίας. “Αυτήν την ιδέα θα την επεξεργαστούμε περαιτέρω από κοινού”, συμπλήρωσε.
Σ’ αυτό το σημείο παρενέβη ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος επεσήμανε ότι “αξίζει τον κόπο να υποβάλουμε μια πρόταση οι τέσσερις χώρες, προκειμένου να φιλοξενήσουμε από κοινού το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2030”.
Η πρόταση για κοινή συνδιοργάνωση, θα σηματοδοτεί και επί της ουσίας τη σύσφιξη των σχέσεων των κρατών των Βαλκανίων σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο. Όπως αποκάλυψε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η αρχική ιδέα για τη διεκδίκηση του Μουντιάλ του 2030 ανήκει στον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Εφόσον κατατεθεί κοινή υποψηφιότητα, οι τέσσερις χώρες θα έχουν ως αντιπάλους την κοινή υποψηφιότητα Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης. Επίσης η Ιρλανδία θα εξετάσει κοινή υποψηφιότητα με Αγγλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία για το Μουντιάλ του 2030, ενώ κοινές διεργασίες υπάρχουν και από πλευράς Αλγερίας, Τυνησίας και Μαρόκου.
Το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, αλλά σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στη τετραμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια 4 χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σήμερα. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μίλησε για την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε για την επικείμενη ρουμανική προεδρία που ευελπιστούμε να οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Σημαντική η ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης
“Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών”, είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Επισήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος. Μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Β. Ελλάδας
Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Μια συμφωνία, όπως τόνισε, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.
Συμφωνία για τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής δύο μεγάλων συγκοινωνιακών έργων
Σήμερα πρόκειται να υπογράψουμε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό μία κοινή διακήρυξη, στην οποία θα ορίζονται όλα τα βήματα, και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Πρόκειται, είπε, για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς-Βάρνας, που μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε ένα πολύ σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο. Επίσης, τη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και, από εκεί, με τις ήδη υπάρχουσες οδούς προς Σόφια ή προς Βάρνα και Μπουργκάς». «Προχωρούμε», πρόσθεσε, και στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου.
Θα εξετάσουμε την ιδέα της από κοινού ανάληψης μιας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης
Κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μια ιδέα στην οποία είχε αναφερθεί ο Σέρβος Πρόεδρος, «σε μια ιδέα που κουβεντιάσαμε μαζί», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, και η οποία είναι οι 4 χώρες της Τετραμερούς να αναλάβουν από κοινού μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όχι άμεσα, αλλά σε βάθος δεκαετίας. «Μια ιδέα, την οποία θα επεξεργαστούμε ακόμη περισσότερο» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.
Έργο υψηλής σημασίας ο αγωγός IGB
Μιλήσαμε για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη συνεργασία των χωρών μας για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, είπε ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό IGB ως έργο υψηλής σημασίας.
Πρόσθεσε ότι και με την παρουσία σήμερα στη Βάρνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και τη τη δυνατότητα “ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τις χώρας μας, αλλά ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ο East med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, να έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια μέσω των ήδη υπαρχουσών υποδομών στην Ελλάδα”.
Η παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού μας δίνει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε το σημαντικό πρότζεκτ του East Med
Η παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Βάρνα, μας δίνει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε όχι μόνο για το σημαντικό πρότζεκτ του East Med, αλλά και για την προοπτική της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.